Új államfőt választ, nem az ország, és még a parlament sem, "csak a Fidesz" - Városi Kurír

Sorting by

×

Új államfőt választ, nem az ország, és még a parlament sem, “csak a Fidesz”

Az  államfő választás kétfordulós, de Novák Katalint szinte biztosan már az első körben, az összes képviselő kétharmadának szavazatával megválasztják. Lapinformációk szerint Orbán Viktor kötelezővé tette a szavazást a kormánytöbbséget alkotó pártcsalád képviselőinek.

Hirdetés

Kövér megint unortodx volt

Kövér László házelnök változtatott a korábbi protokollon: az elnökjelöltek beszédei előtt nem olvasssák fel az életrajzukat, a HVG értesülése szerint azért, mert nem mutat jól, hogy míg Novák Katalinnak csak politikai tisztségei voltak, az 56-ban az USA-ba emigrált Róna Péter self made man-ként komoly, politikafüggetlen üzleti karriert futott be.

2017-ben az ellenzék jelöltje Majtényi László alkotmányjogász volt. Az ő akkor beszéde az elmúlt évtized egyik legfontosabb parlamenti kordokumentuma volt. A mai ülés talán legnagyobb kérdése, hogy Róna Péter milyen üzenetet fogalmaz meg 15 peres beszédében. Először Novák Katalin

Novák beszéd

A legtöbb magyar ember számára a mai nap átlagos csütörtök – kezdte beszédét Novák Katalin, majd a háborúról beszélt. Hogy a járvány már épp lecsengőben volt, amikor két hete újabb “vírus” ütötte fel a fejét. Megemlítette, hogy nemrég püspökök társasaágában Kárpátalján járt, majd az önkéntesek és a kormány menekültügyi erőfeszítéseit méltatta. “Nincs rosszabb a háborúnál” – mondta, és a lelki, szellemi megújulás szükségességéről beszélt.

Novák a családjáról a férjének tett fogadalmáról a gyerekeiről beszélt, majd köszönetett mondott hivalali főnökeinek: Matolcsy Györgynek, Balog Zoltánnak, Orbán Viktornak.

Kicsoda Novák Katalin – folytatta Novák Katalin, és a családja történetéről, a nagyszüleihez, szüleihez fűződő visznyára, emlékeire utalt vissza. Ezután azt mondta, hogy a szuverenitásról, aminek alapja a család, sose lesz hajlandó lemondani.

Ezután női szerepfelfogásáról beszélt: nem ahhoz képest akar jó elnök lenni, hogy nő, hanem azzal együtt. Közben pedig meg fogja őrizni családja egységét és biztonságát feleségként, anyaként is.

Mi nemzeti érzelmű negyvenesek – így beszélt generációjáról. Érdems az angol gyep titkát megfejteni, még ha egy magyar virágos mező közelebb is áll hozzánk. Említette a Kékest, a Balatont, Bartókot, Kodályt és az üvegesre párolt hagymát- írta meg a 444.

Róna Péter beszéde

Róna Péter azzal kezdte, hogy megköszönte a jelölését az ellenzéki pártoknak. Majd a II. világháborús utolsó csatlósi szerepet emlegetve a szomszédban zajló háborúra tért ki. A magyar történelem egyes tragédiáinak felsorolása után a nemzet egységét és a tisztánlátást hiányolta. Deák és Göncz öröksége szerinte erősebb, mint korunk diktátumai. Magyar a magyarban ne ellenséget, hanem egy másik embert lásson, közölte, majd a sokszínűség fontosságát hangsúlyozta. Ezután a közjogi berendezkedésről beszélt. Utalt rá, hogy az Alaptörvény szerinte nem felel meg az elvárásoknak, ám azt azzal együtt is érvényes, betartandó törvénynek tekinti. “A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál” – olvasott be egy idézettel finoman Orbánnak.

Róna Péter szerint az illiberális válasz, ha a hatalmat mindennel felruházzuk, és engedelmeskedünk neki. Az ember szuverenitását hiba a hatalom szuverenitása alá rendelni.

Mi magyarok a Nyugathoz akarunk tartozni – idézte Szent Istvánt, nem Törökországhoz és Oroszországhoz akarunk tartozni. Az EU-hoz tartozunk és a NATO-hoz, nem kéne mindezt félredobni egy véres diktátor barátságáért.

Cikkünk folyamatosan frissül.

(Minden Novák Katalinról!)

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Új államfőt választ, nem az ország, és még a parlament sem, “csak a Fidesz”

  • 2022.03.10 - 14:36
    Közvetlen hivatkozás

    Teljesen felesleges volt egy “ellenzéki” indítása. Így úgy néz ki, hogy volt ellenfél. A kétharmadnál minek?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.