Szokjon hozzá az új nosztalgiakérdéshez: Te még voltál az Uránia moziban?

A “hanyas vagy?” kérdésköre -úgy tűnik- újabb eltűnőben lévő nosztalgiázni valóval gazdagodhat, ugyanis a felröppenő hírek -amt nem erősítenek meg, de nem is cáfolnak “illetékes elvtársék”- szerint az Uránia mozi -Nemzeti Filmszínház- megszűnik létezni, átlényegül a Vidnyánszky-féle egyetem háziszínpadává.

Miközben a tanárok mintegy nyolcvan százaléka elhagyta az SZFE-t, lapunk értesülései szerint az intézményt kezelő alapítvány, napokban a Nemzeti Filmszínházat is „átveszi”

-írta a Népszava.

Amikre nincs válasz….

Ha egy intézmény oktatóinak mintegy nyolcvan százaléka távozik, az már a működést veszélyezteti. A portál feltette a kérdést az SZFE-t a helyzetről, de

lapzártánkig nem érkezett válasz az intézmény kommunikációs osztályáról annak kapcsán, hogy vajon kérdéses-e a 2020/21-es tanév második félévének érvényessége jelen pillanatban.

Ascher Tamás szerint:

Meggyőződésem, hogy Vidnyánszky ilyenkor néha nem hideg fejjel hazudik, hanem notóriusan félig értesült”

Miképpen arra sem , hogy külön engedéllyel, pontosan mely tanegységeket kezdik el oktatni a színházi és a filmes képzésen, a Szentkirályi utcai, illetve a Rákóczi úti termekben, illetve a Duna TV egykori épületében, ahol Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök szerint a felújítások megtörténtek, és korszerű infrastruktúra várja a hallgatókat – igaz a nemrég megtartott bejárásra csak “baráti médiumok” bocsájttattak be.

Az Uránia lesz az Ódry?

Az SZFE új vezetésének szimbolikus lépése, melyről effektíve „mellékesen” ejtett el információkat Vidnyánszky Attila, jelesül, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz a Vas utcai Ódry Színpad utódja, több sebből vérzik. Vidnyánszky arról beszélt a Magyar Nemzetben, hogy az Uránia Nemzeti filmszínház nagyterme, mint ahogy korábban is színházként működött, lesz majd a vizsga előadások helyszíne. Szavai szerint

alakítanak majd a színpadon, felszerelik, semmivel sem lesz rosszabb a Vas utcai Ódry Színpadnál.

A hangsúly pedig az alakítunk szó van: Schwechtje Mihály, az MA filmrendező osztály vezető oktatója szerint

az Uránia már csak azért is alkalmatlan színházi előadásokra, mert mozi és konkrétan nincs meg az a klasszikus színpad, amin bármit is alakítani lehetne.

Több, a portál által megkérdezett mozis szakember szerint

az Uránia színházi átszabása nonszensz gondolat, hiszen próbatermek, öltözők és semmiféle ehhez szükséges technika nincs meg benne, viszont műemlék, mely miatt az átépítése nemcsak költséges, de – elviekben – nem lehetséges misszió.

Amiről elfelejtettek szólni…..

Az SZFE tavalyi modellváltása során, nem csak az egyetem által használt felsőbb szintek, de a mozi és a kávézó és a Vidnyánszky vezette Színház és Filmművészetért Alapítvány kezébe került, a mozifunkciót garantáló cég, viszont nem. Lap információi szerint ez a közeljövőben változhat és tényleg csak napok kérdése, mikor veszik át az Emberi Erőforrások Minisztériumáról a vezetést Vidnyányszkyék – erről persze sem az egyetem, sem a minisztérium nem nyilatkozott.

Nagy kérdés tehát, hogy ezek után mi történik – nem nagy akadály manapság átépíteni valamit, még ha műemlék is.

 

összeesküvés-elméletek

 

összeesküvés-elméletek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük