Zakatol az új országos menetrend

Ahogy azt már évtizedek óta megszokhattuk a december, nemcsak az év végi ünnepkört, de az új országos menetrendet is meghozza. Nem lesz ez másként idén sem, derül ki a MÁV – voláncsoport tájékoztatójából.

December 11-én vasárnaptól indul az új menetrend

A közösségi közlekedés versenyképességének egyéni közlekedéssel szembeni javítása érdekében az utazási szokásokhoz még jobban igazodó, összehangolt vasúti és buszos menetrendek teszik vonzóbbá, szerethetőbbé a vonattal, busszal utazást. A legfőbb újdonságok az észak-pesti elővárosi térségben élők utazását könnyítik meg, melyet a hatvani vonal felújítása, valamint a Kőbánya felső állomás és a Keleti pályaudvar között megépített harmadik vágány tesz lehetővé. A vasútvonalak csaknem harmadát érintik a menetrendi vagy éppen tarifális fejlesztések, az utasok kényelmét pedig – a várhatóan jövő év elejére  teljessé váló – 40 darabos KISS  motorvonatflotta és a Volánbusz 2018 óta több mint 1800 új járművel bővülő autóbuszflottája is szolgálja.

Javul az utazási kedv

A járványhelyzet okozta 20-30 százalékos visszaesést követően az utasszámok már közelítenek a 2019 első kilenc hónapjának adataihoz, akkor közel 103 millióan választották a vasúti utazást, míg idén szeptember végéig 96 millióan utaztak vonattal belföldön. A távolsági közlekedésben már meg is haladta az utasszám a járvány előtti mértéket. 11,5 millió utas utazott a MÁV-START távolsági járatain idén január és szeptember között, többen mint 2019-ben. A következő kiemelt menetrendi fejlesztésekkel jövőre még jobban fellendülhet az utazási kedv.

A környezet védelme érdekében is nagyon fontos lenne, hogy minél többen vegyék igénybe a MÁV és a VOLÁN járatait!

Az új mentrend részletei itt!

Kapcsolódó