Új stadion épülhet a Margitszigeten

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és egyben a Magyar Tenisz Szövetség elnöke javaslatára az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel tárgyalta meg kedden a Margitszigetre tervezett tízmilliárd forintba kerülő teniszstadion ügyét.

Az új stadiont 2019. december 31-ig kell megépíteni, a törvény ekkor hatályát veszti. A Margitszigetre olyan létesítményt szeretne a Nemzeti Sportközpontok (NSK), amely “alkalmas lehet a jövőben akár egy ATP 500-as kategóriájú verseny rendezésére is, valamint a Davis kupa világcsoportbeli találkozók lebonyolítására” – derül ki a javaslat indoklásából.

A stadion ennek megfelelően nem lesz kicsi. Az érintett terület száz százaléka beépíthető, ez minimum 14.500 négyzetméter. A megengedett legnagyobb magasság 26 méter. A stadionhoz ideiglenes lelátók is épülnek, ezeket legfeljebb 30 nappal a verseny után le kell bontani.

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő egyben a Magyar Tenisz Szövetség elnöke kedden a törvényjavaslat expozéjában a 2017-es magyar tenisz sikerekkel indokolta, hogy miért kell a Margitszigeten az egykori Dózsa teniszstadion helyére egy új létesítményt építeni. A fideszes képviselő szerint ez a sportközpont egyben az egyedülálló margitszigeti futókört használók igényeit is kielégítené.

“A javaslat nem szól másról, mint az előkészítésről.”

A sürgősséget azzal indokolta, hogy  2016-ban elnyerték egy 250 ezer dollár összdíjazású férfi torna rendezési jogát, amit sikerült meghosszabbítani, de az ATP feltétele, hogy a verseny éveken át azonos helyszínen rendezzék meg. A versenynek tavaly az ideiglenes helyszínen több, mint 25 ezer néző volt az öt nap alatt.

Az ATP tornák átvállalását az állam 1 milliárd forinttal támogatta, amiben benne volt a tavalyi, ideiglenes létesítményfejlesztés a Nemzeti Edzésközpontnál, a jogdíjak és engedélyezési díjak, valamint a rendezési jog megszerzéséhez szükséges költségek is.

Sürgősségi szabályok

A beruházással összefüggő közbeszerzési eljárások gyorsítása érdekében a törvény a javaslat szövege szerint lehetővé teszi, hogy a beruházásnál a lehető leggyorsabban lebonyolítható közbeszerzési eljárásformát alkalmazzák.

A törvény a beruházással összefüggő közbeszerzési eljárásokat kiveszi a közbeszerzések központi ellenőrzésről és engedélyezésről szóló kormányrendelet hatálya alól.

Azt kötötték ki, hogy három ajánlattevőt kell “felhívni” a közbeszerzésen, azaz meghívásos lenne, nem nyílt, valamint hogy csak a legolcsóbb nyerhet. “A közbeszerzési eljárások lényeges dokumentumai nyilvánosak és megismerhetőek” – írták a javaslatban.

Arra is engedélyt adtak, hogy “a beruházás érdekében az önkormányzat a tulajdonában lévő önkormányzati vagyon tulajdonjogát az állam javára versenyeztetés mellőzésével átruházhatja, vagy a tulajdonjog állam javára történő ingyenes átruházására vonatkozó megállapodást köthet”.

A javaslatba foglalták, hogy az ingatlanon létesítendő épület, illetve ideiglenes lelátók tekintetében az önkormányzatnak

a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait nem kell figyelembe venni.

Az Orbán Viktor által 2017-ben jóváhagyott rendelet 10 milliárd forintot különítene el a célra a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési tárca büdzséjéből, hogy a helyszínen nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas létesítményt építsenek.

Orbán a közlöny szerint egyúttal felszólítja Seszták Miklós fejlesztési minisztert, hogy kezdjen tárgyalni a Fővárosi Önkormányzattal a 23 800/2, 23 800/4 helyrajzi számú ingatlanok állami tulajdonba adásáról vagy a használati jog biztosításáról.

A megjelölt területek közül a 23 800/2-es elvileg a premontrei kolostor helyrajzi száma, a 23 800/4-es pedig közvetlenül a Palatinus strand területét fedi. A 23 800/6-os terület a Sirály csónakházat jelenti a vagyonkezelő BMSK Zrt. adatlapja szerint.

Forrás: Infostart

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük