Kiemelt hírekKoronavírus

Új szuper oltóanyag a láthatáron, véd a fertőződéstől is

oltóanyag

Egyes igencsak szerencsés emberek természetes módon ellenállnak a koronavírusnak, akkor is, ha ki vannak téve a fertőzésnek, és még sincs szükségük semmilyen oltóanyagra. A kutatók most ezen védekezési mechanizmust igyekeznek megérteni, mivel a jövőben ez a tudás adhat alapot a még hatékonyabb védőoltások előállításához-írja cikkében a Bien.

Szuper védettek

A University College London munkatársainak csapata azon a véleményen van, hogy néhány ember már a járvány kitörése előtt felvérteződött bizonyos fokú immunitással a covid ellen. Ezeknek az embereknek a szervezete valószínűleg már korábban megtanult védekezni a coviddal rokon vírusok ellen, így a koronavírus nem érte őket felkészületlenül. A továbbfejlesztett védőoltások létrehozásához ezt a védekezési motívumot próbálják „lemásolni” a tudósok.

A kutatók folyamatosan figyelemmel kísérték a kórházban dolgozó szakembereket a járvány első hulláma alatt, a vizsgálatban résztvevőktől rendszeresen vettek vért. A magas kockázatú munkakört ellátó egészségügyi dolgozók közül nem mindenki betegedett meg, akadtak néhányan, akik végig egészségesek maradtak.

Tízből egy

Megközelítőleg tízből egy emberre volt jellemző, hogy bár ki volt téve a fertőzés veszélyének, de soha nem produkált pozitív tesztet. Emellett nem voltak a betegségre utaló tünetei és antitestek sem alakultak ki a szervezetében. Az immunrendszerük még azelőtt felülkerekedett a víruson, hogy az eluralkodott volna a testükben, ezt a folyamatot nevezzük abortív fertőzésnek.

Ritka T-sejteknek köszönhető az erős védelem

A vérvizsgálatok igazolták, hogy ezek az emberek már a világjárvány kitörése előtt rendelkeztek olyan ritka T-sejtekkel, amelyek felismerik és elpusztítják a coviddal fertőzött sejteket, így szervezetük előre felkészült az új betegség elleni küzdelemre. A T-sejtek másként észlelik a vírust, mint a már ismert vakcinák.

Az oltóanyagok a vírus külső felét borító tüskefehérjére irányulnak, a T-sejtek a vírus belsejében lévő fehérjéket ismerik fel. Ez a bizonyos belső fehérje a koronavírus minden fajtájában nagyon hasonló. Ha olyan vakcinát állítanak elő, amely erre a belső fehérjére irányul, a vírus minden típusát kivédhetjük vele.

A jelenlegi vakcinákkal sikeresen megelőzhetőek a súlyos megbetegedések, de nem gátolják meg, hogy a vírus bekerüljön a szervezetbe.

Az új vizsgálatoktól azt remélik, hogy idővel olyan oltóanyag készülhet, amely nem csak a betegségtől, de a megfertőződéstől is véd.

A vírusra immunis kórházi dolgozók valószínűleg munkájuk miatt gyakrabban voltak kitéve fertőzésveszélynek, ezért erősebb védekezés alakult ki náluk. Mások, akik a koronavírus enyhébb, megfázásos tüneteket okozó típusain szintén átestek, nem alakítottak ki ilyen jellegű védettséget.

Mindenesetre a kutatás, amely során az immunitást mutató embereket vizsgálták, megelőlegezi, hogy hatékonyabb oltóanyagokat hozzanak létre a jövőben és a vírus minden újabb változatára sikeresen reagálhassanak- fejeződik be a cikk.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Pusztai Erzsébet: a járványkezelés nem ördöglakat

oltóanyag

Szólj hozzá!