Újabb embertelen döntésre készül Kásler Miklós - járvány ide, járvány oda kórházakat akar bezárni a miniszter - Frissítve! - Városi Kurír

Sorting by

×

Újabb embertelen döntésre készül Kásler Miklós – járvány ide, járvány oda kórházakat akar bezárni a miniszter – Frissítve!

A hírt, és a hozzátartozó levelet Kunetz Zsombor tette közzé a közösségi portálon, amit a 444.hu vette észre. A levél szerint erre Kásler Miklósnak “az egészségügyi rendszer átalakításának hosszútávú tervéhez” van szüksége.

Hirdetés

Az egészségügy átalakítása tavaly tavasszal került terítékre

A levelet, amelyben szoros határidővel, keddig kérik a javaslatokat Kollár Lajos, a miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke írta a tagozatvezetőknek. Ebben arra várnak választ, hogy az érinettek szerint mennyi ágyra, rendelőre, kórházra van szükség az országban. A leveleket május 18-án délelőtt 10 óráig várja a minisztérium.

 

kásler

 

Mint emlékezetes: az egészségügy átalakítása tavaly tavasszal került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának. A készülődésnek vannak is látható jelei: Kásler Miklós humánminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter különböző, a rendszer átalakítását előkészítő bizottságokat hoztak létre. Sőt, Pintér sorra fogadta már az ágazat érdek- és szakmai szövetségeinek vezetőit, továbbá mintegy 350 milliós megbízást adott a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cégnek, hogy készítsen elemzést arról, miként lehetne javítani a magyar egészségügy hatékonyságát.

Ez a cég korábban a szlovák kormány megbízására készített hasonló javaslatot. Abban egyebek mellett azt ígérték, hogy húsz százalékkal is nőhet a szlovák rendszer hatékonysága és akár 30 százalékos minőségjavulást érhetnek el a közszolgáltatásokban. Az ezen alapuló szlovák egészségügyi reformtervet – noha az ottani ellenzék pártjai is támogatták –, a gyakorlatban még nem tesztelték.
A BCG által Magyarországnak készítendő koncepcióját noha az nyár végére elkészült, és át is adták Pintér Sándornak, azóta sem hozták nyilvánosságra.

Nem ez az első kísérlete a miniszternek

Kásler Miklós már 2019 elején is bejelentett egy egészsédügyi reformcsomagot, de az akkor gyorsan  az egész elbukott, mielőtt még a kormány elé kerülhetett volna, a pénzügyminisztérium ugyanis állítólag megtorpedózta azt a tárcaközi egyeztetés fázisában. Szerintük ugyanis akkor biztosan  nem volt ilyesmire pénz a költségvetésben, nem úgy mint most pandémia idején?

Forrás: 444/Népszava

Frissítés!

A Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton reagált erre. Közlésük szerint szándékos rágalmazás és félremagyarázás a hír, amely szerint kórházbezárásokra készülnének.

“Semmilyen kórházat nem akarunk és nem is fogunk bezárni”

– közölte az Emmi szombaton az MTI-vel, hozzátéve:

a kórházbezárás a Gyurcsány-kormány programja volt.

Az Emmi arra reagálva írta ezt, hogy Kunetz Zsombor elemző a közösségi oldalán megosztotta a tárca egy körlevelét, megjegyzésként pedig kórház- és rendelőbezárásokat valószínűsített.

A minisztérium kiemelte:

Kunetz Zsombornak mint egészségügyben jártas elemzőnek pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy a minisztérium szokásos évi körlevelében mindig megkérdezi az egészségügyi vezetőket, hogy a lakosság aktuális egészségügyi helyzetében milyen ellátásra van szükség minőségileg és mennyiségileg egyaránt.

“Ez soha nem eredményezett kórházbezárást és most sem fog!

Mi a Gyurcsány-kormánnyal ellentétben az egészségügyi dolgozókkal történő együttműködésben gondolkodunk, hogy az intézmények bevonásával a betegek a lehető legjobb egészségügyi ellátásban részesüljenek”

– fogalmaztak a közleményben.

Dr. Kunetz viszontválasza:

“… Én tényleg csak kapkodom a fejem, hogy ezek szerint, egy nem sürgető, átlagos, rutinnak számító kérdésre úgy kell válaszolnia a szakmai kollégiumoknak, hogy erre úgy kapnak 4 napot, hogy még elnézést is kérnek a szoros határidő miatt? Ugye ezt senki sem gondolja komolyan.

A valóság az az, hogy oly mennyiségű szakdolgozó hiányzik a rendszerből, hogy nem lehet fenntartani, ezért be kell zárni (illetve bezáródnak azok maguktól is a humánerőforrás hiány miatt).

De nem azzal vannak elfoglalva, hogy ezt hogyan mentsék szögletre azzal, hogy visszavonják például az egészségügyi jogállási törvényt, és a szakdolgozókra el kezdik szó szerint ráönteni a pénzt, miközben iszonyatos sebességgel valódi szakértők segítségével elkezdik az azonnali struktúraváltás kidolgozását, praxisközösségek megteremtésével felturbózott egynapos ellátással, megyei kórházak nagyon komoly fejlesztésével, a mentőszolgálat brutális megerősítésével és a többi…

De nem, az EMMI-nek egyszerűbb az általa kinevezett szakmai kollégiumi vezetők szervilis válasza mögé bújni és a felelősséget is elkenni.”

Talán a 10 parancsolat

Kásler

 

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Újabb embertelen döntésre készül Kásler Miklós – járvány ide, járvány oda kórházakat akar bezárni a miniszter – Frissítve!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.