Újabb extrém nagyságú vihar érkezik, másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Ahogy azt reggel is megírtuk, nagyon ronda hétvége elé nézünk. Kis idővel ezelőtt újabb másodfokú viharriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nem lesz móka ami ránk vár

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint extrém mennyiségű csapadék várható, azonban abban nagy a bizonytalanság, hogy pontosan mely területeken.

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan 80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet, ami meghaladja a július teljes havi országos átlagot!

Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (> 50-70 mm) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

Lássuk csak hol is lesz a mi lesz a?

Eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként zivatar. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel. Reggelre a keleti megyék nagy részére is átterjed a zivatartevékenység. A zivatarokhoz elsősorban a már említett felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/) és jégeső társulhat. Ma a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés, illetve 2 cm-nél nagyobb méretű jég kapcsolódhat. Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Forrás Blikk/ OMSZ

Országos Meteorológiai Szolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük