Újabb fölényes győzelmével negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott 22-6-ra legyőzte a házigazda horvát csapatot a Splitben zajló 35. Európa-bajnokság negyedik fordulójában, amivel negyeddöntőbe jutott.

Vályi Vanda jó szokásának megfelelően elhozta a labdát a ráúszásnál

Húsz másodperc sem telt el, amikor a nyitómeccs után ismét szerephez jutó új-zélandi születésű center már vezetést is szerzett, azonban a hazaiak emberelőnyben azonnal válaszoltak. Ezt követően a sorozatos bejátszások már nem jártak eredménnyel, de a második fórt a magyar csapat eddigi legeredményesebb játékosa, az Eb-n már tizedszer eredményes Gurisatti Gréta használta ki.

A magyarok ezt követően két hasonló góllal húztak el 3-1-re, majd 4-2-re, előbb Gurisatti bal oldalról érkező passzát Parkes húzta közelről a kapuba, majd a Faragó Kamilla-Mahieu Geraldine páros másolta le ezt az akciót. Hátul nem voltak elég határozottak a magyarok, így ismét szépített a hazai csapat, a negyedet viszont Peresztegi-Nagy Kinga találata zárta le.

A második felvonásban is maradt az indiszponált játék, amit egy labdavesztés utáni megúszásból kapott gól jelzett, de a mezőny két legjobbja, Parkes és Gurisatti emberelőnyös találataival először sikerült három góllal elhúzni, majd Vályi is fórból volt eredményes, Farkas Tamara pedig egyenlő létszámban. Ebben a negyedben a horvátok azért nem tudták tartani a lépést a magyarokkal, mert Magyari Alda sorozatosan kivédte a próbálkozásaikat, bár a magyar kapus a nagyszünet előtt “bevédett” egy lövést, így 9-5-tel fordultak a csapatok.

Magyari Alda
Magyari Alda a vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, az A csoport negyedik fordulójában játszott Horvátország-Magyarország mérkőzésen Splitben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A folytatásban is több technikai hiba jellemezte a magyarok játékát, ám Leimeter Dóra, Vályi és Mahieu góljaival ennek ellenére sikerült végérvényesen elhúzni a riválistól, amely támadásban teljesen elbizonytalanodott Magyari állandó védései nyomán. A negyed második felében ismét Gurisatti bizonyította jó formáját, előbb ötméteresből, majd szélről talált be. Bár hosszú idő után a hazaiak is eredményesek voltak egy távoli bombával, de a nagy világversenyen újonc Peresztegi-Nagy, illetve Horváth Brigitta lövésével két számjegyűvé hízott a különbség.

Az utolsó nyolc percet Peresztegi-Nagy és a tarthatatlannak bizonyuló Gurisatti emberelőnyös gólja vezette fel. A horvátok láthatóan elfáradtak, ráadásul két játékosuk, köztük a csapatkapitány Ivana Butic cserével végleg kiszállt a harmadik kiállítás miatt.

Parkes Rebecca
Parkes Rebecca Grace (j) és a horvát Matea Skelin a vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, az A csoport negyedik fordulójában játszott Horvátország-Magyarország mérkőzésen Splitben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Parkes centergólja után Leimeteré volt a 20. magyar találat. Ezzel viszont nem állt le a gólgyártás, a végén Faragó bombázott kétszer is a kiállítások miatt tovább fogyatkozó horvátok kapujába.

“Az előző nap kemény edzései miatt voltunk fásultabbak a mérkőzés elején, a lányoknak picit beköszönt az izomláz is. De nem lehetek elégedetlen a mostani teljesítménnyel, mert megmutattuk, hogy éhesek vagyunk. Az egyik örömteli fejlemény, hogy Parkes számára ez egy jó felhozó meccs volt” – értékelt Bíró Attila, aki azt azért hozzátette, nem azért érkeztek Splitbe, hogy a horvátokat legyőzzék, és a válogatottnak még fejlődnie kell a hétfői negyeddöntőig, amelyen már Szilágyi is bevethető lesz.

A magyarok a csoportkör utolsó, szombati fordulójában a pont nélkül álló románokkal találkoznak 10 órától.

Női vízilabda Európa-bajnokság

A csoport, 4. forduló:

Magyarország-Horvátország 22-6 (5-3, 4-2, 7-1, 6-0)
Gól:
 Gurisatti 5, Parkes 4, Peresztegi-Nagy 3, Vályi, Mahieu, Leimeter, Faragó 2-2, Farkas, Horváth 1-1, ill. Butic 2, Rozic 2, Miljkovic, Barisic.

Görögország-Németország 13-3 (2-0, 6-3, 3-0, 2-0)
Hollandia-Románia 28-0 (8-0, 7-0, 6-0, 7-0)

Az állás: 1. (és negyeddöntős) Hollandia 12 pont, 2. (és negyeddöntős) Görögország 9, 3. (és negyeddöntős) Magyarország 6 (60-32), 4. (és negyeddöntős) Horvátország 6 (42-58), 5. Németország 3, 6. Románia 0

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: MVLSZ / MTI

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő