Azzal mindenki tisztában van, hogy a röntgengép használata mindennapos a kórház életében, elengedhetetlen eszköznek számít a műtétek közben és a vizsgálatoknál is. az sem titok, hogy ez a sugárzás bizonyos szint felett káros lehet az emberi szervezetre. Az újabb botrány egy hónapja kezdődött, amikor a Péterfy kórház kötelezettségének eleget téve, elküldte dolgozóit az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra.


A tudás hatalom…..

A képzés után néhány traumatológus úgy gondolta, hogy a képzésen tanultak szerint átvizsgálnák a munkahelyüket. Először kipróbálták a legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények áteresztőképességét – az eredmény még őket is meglepte. A kötények több helyen berepedezettek, koszlottak, foszlottak voltak, rosszul is tárolták őket, és amikor a röntgenkészülék alá helyezték, kiderült, hogy simán áteresztik a sugárzást – írta a 444.hu.

Sokan saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe, beteget ellátni. Ami azt is jelenti, hogy az operálandó beteg számára sincsen megfelelő védőeszköz. Még gyerekeknek sem.

Ilyen előzmények után kezdtek az intézet orvosai mélyebben kutakodni, és kiderítették, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak a jelen pillanatban nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat – a dokumentumok alapján – 2017-ben lejárt.

Annak ellenére, hogy a jelenleg hatályos jogszabály szerint (487/2015. XII. 30. Korm. rendelet) a munkáltató, azaz a törvény szerint az engedélyes kötelezettsége:

  • „a munkavállalók egyéni védőeszközzel való ellátására…
  • a hatékony sugárvédelmi intézkedések biztosításához szükséges szervezési és szabályozási környezet megvalósítására,
  • a sugárvédelmi program kidolgozására, melynek kötelező eleme a sugárveszélyes tevékenységekre és a sugárveszélyes munkahelyekre vonatkozó Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: MSSZ) elkészítése és betartásának biztosítása”.

Amennyiben tehát nincs meg a kötelező és érvényes Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat, úgy  nem jogszerű egyetlen műtét sem, amelyben sugárterhelés léphet fel, tehát amelyhez röntgent használnak.

A sugárzásvédelem kiemelten fontos, hiszen a túl magas dózis akár daganatos megbetegedést is okozhat, női munkavállalóknál károsíthatja a petesejteket.

A dolgozók az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) fordultak….

A Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ dolgozói az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) fordultak, hatósági állásfoglalásért. Az OAH nem maszatolhat, meglehetősen szigorú nemzetközi előírások szerint dolgozik. Ez pedig nem jelenthet semmi jót a Baleseti Központ menedzsmentjének, hiszen már két éve (akkor járt le a sugártvédelmi szabályzat) törvénytelenül működő kórházat vezet, amit a szabályokat szigorúan értelmezve, be kellett volna zárni, hiszen illegálisan működik minden egyes esetben, amikor röntgent használ. Vagyis minden nap. Minden órában.

További részleteket az ügyet feldolgozó 444.hu portálon olvashat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét