Most meg 341 egyező ajánlás a Fidesz és a Lévai-párt papírjain!

Feljelentést tesz a DK-s Oláh Lajos választási csalás gyanúja miatt. A delegáltja ugyanis a zuglói történések után összevetette a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének ajánlásait, és azt találta: legalább 341 esetben egyeznek az ajánlások, csak éppen más az aláírás, mondta az Indexnek.

Először Zugló, most Teréz- és Erzsébetváros

Választási csalásra gyanakszik Terézváros és Erzsébetváros parlamenti képviselője, a DK-s Oláh Lajos, miután a választási bizottsági delegáltja alaposabban megvizsgálta a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt helyi jelöltjének íveit.

Pár nappal ezelőtt Zuglóban derült ki, hogy számos ajánlás egyezik a Fidesz, illetve Lévai Katalin papírjain. Lévait a választási bizottság nem vette nyilvántartásba, a helyi jobbikos Szávay István feljelentést tett, a rendőrség pedig már le is foglalta az ajánlóíveket.

Budapest 5. számú választókerületében (a VI és VII. kerületet foglalja magában) szintén indítani akart jelöltet a Lendülettel, Bagyó Hilda nyilvántartásba vételét azonban elutasította a választási bizottság. A zuglói hírek miatt azonban a DK-s Oláh Lajos delegáltja átnézte az íveket, és összevezetett a fideszes Bajkai István ajánlásaival – ahogy ez Zuglóban is történt.

Halott választók „aláírása” az ajánlóíven

A Fidesz és a Lendülettel párt jelöltjének ajánlóívein legalább 341 azonos ajánló szerepel, eltérő aláírással

– mondta az Indexnek Oláh Lajos, aki szerint ebből nyilvánvaló, hogy volt összejátszás a Fidesz és a Lendülettel párt között.

A törvény nem tiltja, hogy egy választó több jelöltet is ajánljon – az új választási törvény egyik újdonsága éppen ez. Azonban ezt saját kezűleg kell aláírni, az ajánlást átmásolni, aláírást hamisítani bűncselekmény. Akkor is, ha a Lendülettel párt jelöltjét végül nem vették nyilvántartásba.

Oláh szerint nemcsak a kerületben élő választók adataival éltek vissza:

a Fidesz és a Lendülettel ívein legalább kilenc esetben elhunyt vagy már nem a választókerületben lakó személy ajánlása is szerepelt.

A választási iroda a Lendülettel-jelölt ívein ugyanis feltüntette, hogy nem szerepel az adott választó a névjegyzékben – ezek a választók vagy elköltöztek, vagy elvesztették a választójogukat (börtönbe kerültek például), vagy meghaltak. Ugyanezek a választók a fideszes jelöltet is ajánlották.

A fideszes jelölt nem kívánt nyilatkozni

„Ha valóban elköltözött vagy halott ember ajánlása és aláírása került a papírokra, gyanítható, hogy nem személyesen adta, hanem valamilyen adatbázisból került oda” – vélte Oláh. Különös egybeesés ugyanis, hogy mindkét jelöltet ajánlanak olyan választók, akik nincsenek is a névjegyzékben. A DK-s képviselő ezért feljelentést tesz a hatóságoknál választási csalás gyanúja miatt.

Keresték Bajkai Istvánt, mire véli ezt a sok egyező adatot, és hogy hogy kerülhetett halott aláírása az ajánlóívére, ahogy Oláh állítja. Bajkai azt mondta, nem ismeri az ügy részleteit, így nem kívánta kommentálni.

Az erzsébetvárosi körzet 2014-ben nagy csatatér volt. Oláh Lajos 273 szavazattal, 0,6 százalékkal tudta legyőzni a fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónikát. A Fidesz-KDNP jelöltet váltott, az Orbán család ügyvédje, Bajkai István erzsébetvárosi alpolgármester lett a jelölt. A DK újra Oláh Lajost indítja, őt az MSZP is támogatja. Így várhatóan ő a legesélyesebb jelölt, hogy megküzdjön a Fidesszel, és minden más ellenzéki indulás az esélyeit rontja. A Lendülettelnek tehát nem sikerült itt jelöltet állítani, de például a választókerületben elindul Bokros Lajos, a Moma párt elnök.

(Forrás: Index)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük