Újabb kormányzati merénylet az önkormányzatok ellen

A kormánypártok megtagadták a települések önrendelkezési jogát azzal, hogy leszavazták azt a javaslatot, amely döntési jogot biztosított volna az önkormányzatoknak arról: létesüljön-e akkumulátorgyár náluk – jelentette ki az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Minden ellenzéki kezdeményezés kuka!

Keresztes László Lóránt ismertette: a kormányoldal a bizottság ülésén minden ellenzéki kezdeményezést elutasított, holott azok célja az energiahatékonyság és a környezet, az éghajlat megóvása volt.
Az ellenzéki politikus az energiatakarékossági világnappal kapcsolatban is felhívta a figyelmet az akkumulátorgyárak jelentős energiaigényére. Azt mondta: a debreceni üzem másfél paksi blokk teljesítményével egyenértékű áramot használ majd fel, holott már most is kihívás az ország ellátása árammal. A kormányt pedig nem érdeklik az önkormányzatok, csak azért akar újabb atomerőműblokkokat építeni, hogy az energiát eladja az idegen akkumulátorgyártó cégeknek – jelentette ki.

Igen, igen, de

A bizottsági elnök szólt arról is, hogy pártja örül a vármegyebérletek bevezetésének, de az csupán részleges megvalósítása pártja klímabérlet-javaslatának, mivel a bérletet a helyi tömegközlekedésen nem lehet majd használni, és drágább is lesz az LMP által ajánlottnál.
Az LMP továbbra is javasol egy lakossági energia-korszerűsítési programot – mondta.