Kerítésen innenKerítésen túl

Újabb kormányzati spekuláció (?), ezúttal gázt adnak el külföldre

Spekuláció,

Miközben itthon le radírozták a rezsicsökkentésnek még a kósza álmát is, Szerbiának nem kevés gázt ad el ugyan az a kormány. Na ez az aminek spekuláció szaga van.

Merre veszi útját Magyaroroszágról a gáz?

A szerb pénzügyminiszter, Szinisa Mali nem győzi dicsérni a magyar kormányt amely úgymond segít Szerbiának elviselni a következő telet. Na persze tudjuk krisztus koporsóját sem…, így 250 millió euró előleg már meg is érkezett hazánkba.

Ez a megállapodás nem új

A két ország június tizedikén jelentette be, hogy minden eddiginél átfogóbb energetikai megállapodást írtak alá Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor. Azt nem tudni, hogy ez a mennyiséget 500 millió köbméter, honnan szerezte be Magyarország. A két ország remek kapcsolatban áll egymással, Orbán Viktor májusi beiktatása utáni első miniszterelnöki útja is Alexandar Vučić szerb elnökhöz vezetett.

Donor cégek az MVM és a MET

A Nova hírportál (Szerbia egyik legolvasottabb lapja) vasárnapi tudósítása szerint az ország 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak, július végén pedig újra fizetnek. Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak, és ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon, októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek. A szerbek feltöltik a Banatski dvorban lévő tározójukat, és a magyarországi tartalékkal valamint az olcsónak számító orosz gázzal a politikus szerint a lakosság és az ipar kihúzza a telet. Mali arról is beszélt, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Most akkor van vagy nincs

„energia-veszélyhelyzet Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis ennek a vészhelyzetnek a megbeszélésére hívta össze a minisztereit szerda reggel a Karmelitában.

Ki érti ezt?

(Posztunkban Ágoston Attila telexen megjelent cikket szemléztük.)

Kapcsolódó

Friss!

About Author

Szólj hozzá!