Újabb levelet hozott Orbánnak a postás – ebben sem volt hála és köszönet

Nyílt levél a kulturális munkások bérhelyzetéről Magyarország miniszterelnökéhez, a magyar kormányhoz, mindenkinek, akinek fontos a nemzeti kultúra ügye! – írta a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete.

“A kulturális örökségünk emlékeit őrző múzeumaink és levéltáraink a nemzeti örökség kincstárai,

a könyvtárak a szellem kincseinek bankjai, ahol mindenki tudáshoz juthat és a művelődési intézmények a nemzeti és az egyetemes emberi kultúra értékeit közvetítik minden magyar polgárnak. A működési feltételeik szinte semmit sem javultak az elmúlt években.

A sanyarú helyzet különösen szembetűnő, ha a területen dolgozók béreit nézzük. Olyan bértábla alapján kapják fizetésüket, amelyet 11 éve, 2008-ban, módosítottak utoljára, így fizetési alapértékei azóta sem változtak.

Az éves rendszerességgel történő minimálbér emelések “eredményeként” a bértábla tételeinek nagy része elmarad a garantált minimálbértől, így érvénytelenné vált. A túlhaladott rész a bértáblának nem kevesebb, mint 76%!

A fentiek üzenete: a mai Magyarországon nem érték a tudás!

– bár Széchenyi István szavaival:

“Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”.

Kezdjen érdemi bértárgyalásokat az érdekvédelmi szervezetekkel és 2020-ra jelentős módon emelje az ágazat béreit. Ne a garantált bérminimumhoz süllyessze le a béreket, hanem legalább a nemzetgazdasági átlagbér színvonalára emelje fel!

• Könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség
• Múzeum nélkül nincs nemzeti emlékezet
• Levéltár nélkül nincs hiteles nemzeti múlt
• Közművelődés nélkül nincs nemzet

Kérünk mindenkit, hogy támogassa a nemzeti kultúra ügyét és a kultúrát őrző munkatársak követelését. Bízunk minden becsületes, értéket tisztelő ember támogatásában.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük