Sorting by

×

Újabb magyar “leg”: az unióban szólóban pávatáncol (?) a magyar miniszterelnök, Németország kihátrált az orosz olajembargó mögül!

A német szövetségi kormány feladta az orosz kőolajimportot sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket ellenző álláspontját, és már támogatja, hogy a közösség Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt korlátozza a behozatalt – jelentette a hétvégén a Handelsblatt című német üzleti lap és a dpa német hírügynökség. A hazai kormánykommunikáció ennek szöges ellentétével sorozza a médiát. De Orbántól tudjuk, nem ez a fontos, hanem a tettek….

Pária 2.0

Németország is beállt a sorba, és bár korábban ellenezte az orosz kőolajimportot sújtó európai uniós szankciókat – amelyeket az Ukrajna elleni háború miatt hoznak –, a Handelsblatt arról számolt be, hogy ez már a múlté. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a német szövetségi kormány akkor támogatja a döntést, ha elegendő idejük lesz arra, hogy átálljanak alternatív energiaforrásokra.

A fordulat hetekig tartó ellenállás után, szerdán történt az uniós tagállamok nagyköveteit összefogó brüsszeli testület – az állandó képviselők bizottságának – ülésén, amelyen Michael Clauß német nagykövet közölte, hogy

országa nem csupán támogatja, hogy az EU meghozza a háború miatt Oroszországot büntető intézkedések újabb, hatodik csomagját, hanem “aktívan sürgeti”.

Kifejtette, hogy

egy sor orosz bank után a szektor legnagyobb szereplőjét, a Sberbankot is ki kell zárni a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Arról is szólt, hogy megérett az idő az orosz olajipart sújtó szankciókra. A nagykövet kollégái “értetlenül néztek egymásra”

– írta a Handelsblatt.

Németországban kezelhető az import leállítása

Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter arról számolt be, hogy a háború előtti 35 százalékról 12 százalékra sikerült leszorítani az orosz kőolaj arányát a németországi felhasználásban, ezért már kezelhető lenne számukra az import leállítása. A fennmaradó 12 százalékot a német–lengyel határon fekvő Schwedtben működő olajfinomító teszi ki, amelynek több mint 90 százalékos tulajdonosa a Rosznyefty orosz energiavállalat, amely orosz kőolajat használ, és ezen nem is változtatna. A német kormány úgy kalkulál, hogy Lengyelországgal közösen lehetne kiváltani ezt a mennyiséget, ha ki tudják szorítani a Rosznyeftyet. Ezt egy új törvénytervezettel érnék el, amely szerint

az állam kisajátíthat energetikai cégeket ha az ellátásbiztonság fenntartása megköveteli. A parlament május végén fogadhatja el a tervezetet.

Két lehetséges uniós javaslat….

A Handelsblatt és a dpa értesülése szerint az orosz kőolajimport korlátozására két megoldás tűnik valószínűnek.

  • Az Európai Bizottság javasolhatja a tagországoknak, hogy vezessenek be embargót – azaz teljes egészében állítsák le a behozatalt – de nem azonnal, hanem egy hosszabb átmenet után. A dpa szerint őszig vagy télig tarthat ez az átmeneti idő.
  • Importtilalom helyett vezessenek be felső árkorlátot, vagyis határozzák meg, hogy az EU-ban működő vállalatok legfeljebb mennyit fizethetnek az orosz kőolajért. Az árplafon előnye lehet, hogy az EU-s országok a világpiaci árnál olcsóbban jutnának kőolajhoz, ami az üzemanyagárak csökkenése révén az infláció elleni küzdelemhez is hozzájárulna. Ukrajnának azzal segítene egy ilyen szankció, hogy a Kreml kevesebbet keresne az olajexporttal, és így kevesebb pénze lenne a háborúra. Ugyanakkor a terv működésének feltétele, hogy harmadik – EU-n kívüli – országok se vásároljanak kőolajat Oroszországtól az EU-s plafon feletti áron.

Ezzel szemben mi…..

Az Európai Unió tagállamai a hatodik szankciós csomagról, így az orosz olajimport betiltásáról a jövő héten dönthet. A nagykövetek szerdától kezdve tárgyalnak a kérdésről, és a hét végére meg is születhet a döntés,

kivéve, ha Magyarország megtagadja a csomag jóváhagyását.

A New York Times szerint – miután Németország is beállt a sorba – már csak Magyarország ellenzi az olajembargót, ám hangsúlyozta, hogy

Magyarország a korábbi szankciós csomagokat is támogatta, így vélhetően ezúttal sem lesz másképp.

Forrás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.