Connect with us

Kék fény

Újabb nemzetközi EMPACT akció az emberkereskedők ellen

empact
Megosztás

Az EMPACT (Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen) egy, a hírszerzésre és a bizonyítékokra támaszkodó uniós kezdeményezés és az EU-s tagállamok közötti együttműködési platform, amelynek célja az EU-t érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése, többek között a szexuális és a munkacélú kizsákmányolás minden formájának (kényszermunka, az adósrabszolgaság, a házi szolgaság – az ún. „csicskáztatás”) azonosítása és felszámolása.

Közös akció

A kitűzött célok elérése érdekében az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az Europol Magyarország mellett több mint 30 állam részvételével idén is közös akciót tartott 2024. április 20-27. között.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztályának koordinációja mellett az akcióban részt vettek a vármegyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok, a KR NNI, a Készenléti Rendőrség rendészeti állománya, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) regionális igazgatóságai, illetve a vármegyei kormányhivatalok foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi osztályai.

Az EMPACT akció részvevői  kényszerintézkedéseket hajtottak végre, illetve sértetteket azonosítottak

Az egyhetes EMPACT akcióban több vármegyei rendőr-főkapitányság (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg) kényszerintézkedéseket hajtott végre, illetve sértetteket azonosítottak. Ezen intézkedések szexuális illetve munkacélú célú kizsákmányolás formájában megvalósuló emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt történtek.

A vármegyei kormányhivatalok  az akcióhét során 115 helyszínen, 705 fő munkavállalót ellenőriztek. Ennek során 61 munkáltató esetében tapasztaltak munkaügyi jogsértést, amely 317 foglalkoztatott személyt érintett.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ellenőrzési osztályai 102 helyszínen 565 külföldi állampolgárt ellenőriztek. A rendőrséggel közösen végrehajtott ellenőrzések során munkacélú kizsákmányolásra utaló körülmények is felmerültek, amelynek tisztázása érdekében büntetőeljárás indult.

Az EMPACT-akció eredményei

  • az akció során a rendőrség részéről több mint 800 fő vett részt;
  • több mint 3900 személyt, 1500 járművet, 686 helyszínt és 4200 okmányt ellenőriztek;
  • 8 személyt – 1 román és 7 magyar állampolgárt – hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Közülük 7 gyanúsítható kényszermunka elkövetésével, 1 pedig szexuális célú kizsákmányolással elkövetett emberkereskedelemmel.
  • a rendőrök összesen 10 – 2 román és 8 magyar – áldozatot azonosítottak, közülük 3 nő szexuális célú kizsákmányolás, 7 férfi pedig kényszermunka sértettje.

A Magyar Rendőrség a jövőben is részt vesz az emberkereskedelem és a kényszermunka elleni nemzetközi szinten folytatott küzdelemben-írta meg a rendőrség honlapja.

Ezeket olvasta már?

Szerző