Újabb “Orbán, a magyar gyerekekért aggódó jó ember”-klip készült – Na nem a Diákváros elsíbolása kapcsán!

Húsvét óta az a nagy igyekezet hatja át a “cuki-Orbán” projekten dolgozókat, hogy közelebb hozzák nem csak a vidéki emberekhez a regnálót, hanem úgy általában mindenkinek az jusson eszébe róla, hogy Ő a jó választás. Hogy miért gondolják, hogy pár anyjával-unokájával-gyerekekkel-kutyákkal készített párperces feledtetni tudja, ami nap, mint nap kiderül, az egyelőre nem tiszta.

Ezt is Ön, meg Ön és Ön is fizeti

A május 15-i “de jó ember vagyok” kampány-klipet egy, a pénteken kinyilatkoztatott reggeli mondókájából vett idézet köré fűzték a leleményesek. Ez pontosan az volt, hogy

Kinek tervezzük a jövőt, ha nincsenek gyerekek? A migránsoknak? A bevándorlóknak?

“A jövőt a gyermekeinknek építjük. Tovább kell növelni a családok támogatásait”

-a kedvcsináló cím, de aki belehallgat, nagyot csalódik, ha magasztos eszmefuttatásra készül.

Mellékesen jegyzem meg, ha már a rádióinterjúról esik szó: igazán mókásra sikeredett Orbán Viktor pénteki rádiós nyilatkozata, amelyben azon túl, hogy disznósajtról és paprikáról is beszélt, elkövetett egy apró bakit. Lattmann Tamás vette észre az interjúban, hogy Orbán így idézte a magyar himnusz harmadik versszakának utolsó két sorát:

„Mátyás királynál is a mi seregünket nyomta Bécsnek büszke vára”

A mondat helyesen így szól:

“S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára.”

Orbán bakija 3:00-nál hallható:

Vissza az eredeti témánkhoz….

“Nincs értelme a jövőt tervezni, ha nincsenek gyerekek. Mert akkor kinek tervezzük a jövőt? A migránsoknak? A bevándorlóknak, vagy kiknek?”

Itt már érezhető, hogy a nemes cél nincs mögöttes gyűlölködő szándék nélkül.

“Ha nincs magyar gyerek, akkor nincs magyar jövő sem. Majd valakik fognak itt élni, de azok nem mi leszünk”

“A szív fölemelkedik, amikor….”

“A szív fölemelkedik, amikor az embernek megszületik a gyereke. Onnantól megváltoznak a perspektívák, az időhatárok, a horizontok, ahogy tervez… tehát minden megváltozik, ahogy van gyermek…”

Hogy ebbe a megváltozott perspektívába miként fér bele, a srácok boldogulását meghatározó oktatás gúzsbakötése ahelyett, hogy a világon mindenhol használható tudást biztosítson gondoskodó közszolgaként a rábízott ciklusai alatt, arra nem tér ki a miniszterelnök.

Az ország lelki egyensúlya….

“Az nem matematikai dolog, hogy van-e elég gyerek, hanem az élet minőségét is megváltoztatja…”

És itt érkezett el a pillanat az Orbán-kormány családpolitikájának dicsőítéséhez.

“… a havi családi költségvetés megtervezésekor azt mondhassa egy édesapa és egy édesanya, hogy így, hogy gyerekünk van, könnyebb is lesz az életünk.”

Bauer Tamás reagált az utóbbialra

“Nemes célkitűzés? Sokak szerint igen, szerintem nem.

Ha valaki a fizetéséből gyerekeket is eltart, a család egy főre eső jövedelme a világon mindenütt alacsonyabb lesz, mint aki gyerekek nélkül él. A gyermekvállalást a legtöbb fejlett országban családi pótlékkal és/vagy adókedvezménnyel, nálunk emellett gyermekgondozási segéllyel illetve díjjal, a lakásszerzés illetve fenntartás költségeinek részbeni átvállalásával támogatják.

Magyarország a hatvanas évek óta, amikor alanyi jogúvá tették a családi pótlékot és bevezették a gyermekgondozási segélyt, nemzetközileg élen jár a gyermekvállalás pénzbeli támogatásában.

Ez mérsékli a gyermekvállalásból eredő anyagi hátrányt, de nem szünteti meg

A családtámogatások – akár direkt támogatásként, akár adókedvezményként nyújtják azokat – a költségvetésnek jelentenek terhet, a költségvetés forrásai pedig az adókból származnak, tehát azt jelentik, hogy a gyerekvállalás pénzügyi terheit részben a többi polgár fizeti. Nem magától értetődő viszont, hogy korlátlanul helyes a családtámogatások növelése.

Bizonyos mértéken túl ez már társadalmilag méltánytalan: az Orbán által kívánatosnak tartott mérték az eleve szerencséseket tenné még szerencsésebbé a kevésbé szerencsések rovására.

Különösen így van ez, ha figyelembe vesszük a családtámogatásoknak az Orbán-kormány által kialakított struktúráját. Mint tudjuk, Orbán számára elvi kérdés, hogy csak a munkaviszonyhoz kapcsolódó támogatásokat, tehát az adókedvezményt növeljék, a családi pótlékot pedig nominálisan se növeljék, annak reálértéke tehát csökkenjen. (Ez a „munkaalapú társadalom” orbáni doktrínájából, a jóléti társadalom elutasításából következik.) Ugyanígy a lakhatás támogatásában a saját tulajdonú lakás megszerzését támogatják hitelezési kedvezménnyel vagy a lakásvásárlást, lakásfelújítást szolgáló juttatással, a bérlakásban élést viszont nem támogatják. Mindez azt jelenti, hogy a gyerekesek napi megélhetésének támogatását is a stabil foglalkoztatás alapján tisztes jövedelemmel rendelkezőkre irányítják, és a jövedelmük szintje és stabilitása alapján hitelképesekhez irányítják a lakhatás állami támogatását is.

Az eddigi intézkedésekből jól látható, hogy a családtámogatások további bővítése is a Fidesz által kedvezményezett közepes illetve magas jövedelmű társadalmi csoportokra irányul. Ezért volna kiváltképp méltánytalan, ezért sértené az elemi társadalmi igazságosságot, ha megvalósulna Orbán elképzelése, hogy az állam kifejezetten jobb anyagi körülményeket teremtsen másokhoz képest a gyerekesek számára.

Orbán elképzelése nemcsak méltánytalan, de téves is,

amikor azt feltételezi,

„hogyha jó gazdaságpolitikát, jó családpolitikát csinálunk, és elhárítjuk azokat az akadályokat, amelyek miatt a fiatalok kevesebb gyereket vállalnak végül, mint amit szerettek volna, akkor Magyariországnak a népesedési, biológiai, szellemi és lelki egyensúlya helyre fog állni.”

Ez illúzió.

A családtámogatások erőltetett emelése máshonnan von el pénzt, másutt teremt feszültségeket, és ezek a feszültségek óhatatlanul az egész társadalom közérzetét rontják, márpedig a gyermekvállalást az össztársadalmi közérzet legalább olyan mértékben fékezheti, mint a gyermekvállalás közvetlen anyagi terhei.

A fejlett országokban sehol sem érték el azt a „népesedési egyensúlyt”, amelyet a maga intézkedéseivel Orbán megcéloz, mindenütt szükség van bizonyos mértékű bevándorlásra. Az orbáni családtámogatási politika nemcsak méltánytalan, nemcsak igazságtalan, hanem voluntarista is….”

 

orbán

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük