Újabb pert bukott a Fidesz a Helsinki Bizottsággal szemben

Valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról a Fidesz, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a civil szervezet törvénysértő módon, nem átláthatóan működik. Erről azonban szó sincs, írja a Helsinki Bizottság közleményében.

Sérelemdíj és bocsánatkérés

A Fidesz így megsértette a jogvédő egyesület jó hírnevét – mondta ki a Fővárosi Törvényszék csütörtöki, nem jogerős ítélete. A pártnak bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, és sérelemdíjat kell fizetnie. A bíróság arra is felszólította a pervesztes pártot, hogy tartózkodjék a további jogsértésektől.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője tavaly április 23-án sajtótájékoztatót tartott. Ezen arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Valamint „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”. Illetve „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”; továbbá „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”. Halász János szerint ez azt bizonyítja, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.

Halász állításának nem volt ténybeli alapjuk

Tette mindezt Halász úgy, hogy a Magyar Hírlap napilap 12 nappal korábban valóban közadat-igényléssel fordul a Helsinki Bizottsághoz, amire azonban a jogvédő egyesület időben és teljes körűen válaszolt (felelete megtalálható a szervezet honlapján), de a gazdálkodási adatait és működését az adatigényléstől függetlenül is bárki megismerheti az egyesület honlapján. Halász állításának tehát nem volt ténybeli alapjuk.

A Helsinki Bizottság ezek után kénytelen volt bírósághoz fordulni. Azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy mondja ki, a Fidesz és frakciószóvivője valótlanságot állított, és megsértette az egyesület jó hírnevét. A csütörtökön kihirdetett ítélet helyt adott a jogvédő szervezet keresetének. A bíróság megállapította, hogy a párt valótlanságot állított, és ezzel megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét. Halász János személyes felelősségét nem állapította meg, mondván, a szóvivő munkáját végezte, amikor a párt (hamis) állításait tolmácsolta.

A kormánypárt már két esetben is jogerősen pert veszített a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben

A Fidesznek 400 ezer forint sérelemdíjat is kell fizetnie, és nyilvánosan kell bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól. Mint ismeretes, a kormánypárt az elmúlt években már két esetben is jogerősen pert veszített a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben. Mindkét esetben bocsánatkérésre kötelezték, és felszólították, hogy tartózkodjék további jogsértésektől. Ez utóbbinak – mint a mai ítéletből is kiderül – nem tett eleget a Fidesz, sőt, az ilyesfajta otromba és abszurd koholmányokra egyenesen politikát épít.

Halász János ma a nemzetbiztonságot is veszélyeztető, migránsbarát szervezetnek nevezte a Helsinki Bizottságot

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azzal összefüggésben beszélt erről a közmédiának, hogy a bíróság csütörtökön elutasította a Helsinki Bizottság jó hírnév megsértése miatt ellene indított keresetét.

Hiába próbálják tagadni, a bizottság egy Soros-szervezet, Soros György pénzéből Soros György migrációs céljait szolgálja – mondta Halász János, hozzátéve: a bizottság „nyakig benne van a migránsbizniszben”, és a migránsokat képviseli peres eljárásokban. Példaként említette, hogy a Magyarországról kitiltott két bangladesi migráns ügyében is milliókat követelnek a magyar államtól.

Rendszeresen „feljelentgetik” Magyarországot Brüsszelben és az ENSZ-ben, közreműködnek a Magyarországot elítélő brüsszeli jelentésekben, a Soros-hálózat többi szereplőjével együtt pedig nem fogadják el a választás eredményét sem, és továbbra is próbálják megtörni a magyar kormányt – fogalmazott a Fidesz-frakció szóvivője.

Szerinte azt akarják elérni, hogy a magyar kormány fogadja el a kötelező kvótát, és hajtsa végre a migránsok betelepítését.

„Mi ezt nem tesszük meg” – jelentette ki Halász János, közölve: éppen az ilyen, „már a nemzetbiztonságot is veszélyeztető, migránsbarát szervezetek” miatt van szükség arra, hogy a májusban megalakuló új parlament mielőbb vegye napirendre a „Stop Soros” törvénycsomagot.

(Forrás: HVG, MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük