Újabb ügy, amire sosem derül fény: az ügyészség a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket „fizikai alaktalanítással”

Aki arra számított, hogy a Schadl György páncéljában lapuló fotók és a CD tartalma egyszer nyilvánosságra kerül és a “beígért” közszereplő főszereplésével kirobbanhat az újabb Borkai-tipusú szaftos csámcsogn-ivaló, annak csalódnia kell, mert az ügyészség mindent megsemmisített – számolt be az RTL.

Volt, nincs

Az ügyészség azt állapította meg, hogy nincs köze a Schadl-Völner-ügyhöz azoknak a felvételeknek, amelyeket a végrehajtói kar elnökénél tartott házkutatáskor találtak még 2021 novemberében, ezért megsemmisítették azokat – tudta meg az rtl.hu.

A jegyzőkönyvek szerint akkor két fényképet, illetve egy lapon számítógépes üzenetváltásokat találtak, valamint két DVD-t, a fotókon pedig három meztelen ember volt látható, akik közül ketten szexuális aktust folytattak.

A Schadl-Völner-ügyként ismertté vált korrupciós botrány egyik érdekes mellékszála volt, hogy amikor a rendőrök házkutatást tartottak a végrehajtói kar elnökénél, akkor kompromittáló felvételeket találtak a páncélszekrényben. A hivatalos leírás szerint:

Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.

A fényképek mellett kinyomtatott üzenetek és két DVD is volt a páncélszekrényben,

utóbbiakra egy közszereplő vezetéknevét írták.

Az ügyészség akkor úgy fogalmazott,

„a lefoglalt boríték egy közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat és feltehetően kompromittáló videófelvételt is tartalmaz”.

Schadl: mit tudom én?

Schadl György a rendőröknek azt mondta,

nem tudja, mi van a DVD-ken, ahogyan azt sem, hogyan kerültek azok a páncélszekrénybe.

A házkutatáskor számtalan bűnjelt lefoglaltak (például jegyzeteket, pénzt, műszaki eszközöket, adathordozókat), az ügy előrehaladtával ezek egy részét – amelyek az ügy szempontjából nem relevánsak – visszaadták. Egy esetben azonban más döntés született. Az rtl.hu által megismert nyomozati iratok alapján ugyanis az ügyészség végül nem tartotta indokoltnak, hogy kivizsgálja, történt-e valamilyen bűncselekmény a felvételekkel kapcsolatban, pedig az ügyészség korábban akkor is megemlítette ezeket a DVD-ket, amikor a letartóztatást kezdeményezte. A felvételekről a következőket írta az ügyészség május 19-én:

„A lefoglalt bűnjelekről megállapításra került, hogy azok az eljáráshoz nem kapcsolódnak, az eljárásban vizsgált bűncselekmények tekintetében bizonyító erővel nem bírnak, tárgyi bizonyító eszköznek nem minősülnek. Mindezek alapján, mivel a lefoglalásra az eljárás érdekében már nincsen szükség, ezért azok lefoglalását megszüntetem….”

…mert….

Az ügyészség indoklásában felidézte, hogy Schadl György nem tudta, hogyan került a páncélszekrénybe a felvétel.

„Tekintettel arra, hogy az eljárás során arra más sem jelentett be igényt, ezért – mivel azok értéktelenek – a lefoglalt tárgyak megsemmisítéséről kellett rendelkeznem”. A megsemmisítésről külön jegyzőkönyv készült, ennek alapján a bűnjeleket és az egyetlen másolatukat is megsemmisítették: a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket „fizikai alaktalanítással”.

A lehallgatott beszélgetésekbe itt kaphat betekintést.

Kapcsolódó

Pin It on Pinterest