Újabb életveszélyes kibertámadás – célkeresztben az egészségügyi rendszer

A Városi Kurír is egyre több és egyre veszélyesebb  kibertámadásról kénytelen beszámolni itthonról és a nagyvilágból. Most Egyesült Államokban, minden ország legérzékenyebb pontját az egészségügyi rendszert érte kibertámadás.

Kibertámadás több mint 400 kórházának ellen

Az NBC televízió információi szerint hétfőn megtörtént  az Egyesült Államok történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen.
A Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató intézménye elleni támadások vasárnap kezdődtek, a nyilvánosságra került első információk szerint zsarolóvírusokkal bénították meg az informatikai rendszereket. Hétfőn az orvosok és az ápolók már csak kézzel tudtak jelentéseket, recepteket, kezelési útmutatókat megírni.
A több mint 35 ezer orvost és ápolót foglalkoztató szolgáltatónak klinikái, kórházai és kisebb rendelőintézetei vannak Massachusettstől Nevadáig és Új-Mexikótól Texason át Észak-Karolináig szerte az Egyesült Államokban.

Teljes leállás

Az óriásvállalat nem kívánta kommentálni az NBC-nek a történteket, csupán közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben tudatta, hogy számítógépes rendszerei jelenleg nem működnek.
A zsarolóvírusok olyan kártékony szoftverek, amelyek célja a felhasználók informatikai eszközein lévő adatok és információk zárolása vagy titkosítása kódolással. Az elkövetők pénzösszeg megfizetése fejében ígérik, hogy visszaállítják a hozzáférést a megtámadott géphez vagy adatokhoz. A zsarolóvírusok számítógépeken és okostelefonokon egyaránt megjelenhetnek.
A számítógépes bűnözők gyakran telepítenek zsarolóvírusokat, bár egészségügyi intézményeket eddig ritkán támadtak meg. Az NBC információi szerint idén szeptember elején a németországi Düsseldorf egyik kórháza ellen követtek el ilyen jellegű kibertámadást, s egy páciens – akit emiatt át kellett szállítani egy másik kórházba – meg is halt.

Kenneth White, a kórházi hálózatokkal kapcsolatos több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező számítógépes biztonsági mérnök szerint a ransomwarei támadások okozta késések súlyos következményekkel járhatnak a betegek számára.

“Amikor az ápolók és az orvosok nem férhetnek hozzá a laboratóriumokhoz, a radiológiai vagy a kardiológiai jelentésekhez, ez drámai módon lelassíthatja a kezelést, és szélsőséges esetekben a kritikus ellátás érdekében más kezelési központokba kell átirányítani” – mondta. “Amikor ezek a rendszerek leállnak , nagyon is fennáll annak a lehetősége, hogy az emberek meghalhatnak. “

2017 májusában a WannaCry néven elhíresült zsarolóvírussal bénítottak meg kórházakat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és még sok más országban. Év végére kiderült: az észak-koreai kormányzatnak dolgozó számítógépes bűnözők voltak az elkövetők.

A hír azért is különösen érdekes, mivel mostanában az USA-ban az elnökválasztási kampány véghajrája miatt a hekkerek a kormányzati, a pártokhoz tartózó és a jelöltek, valamint azok stábjainak eszközeit támadják, elsősorban az ő számítógépeiket vették célba.

kibertámadás

Egy hozzászólás itt: “Újabb életveszélyes kibertámadás – célkeresztben az egészségügyi rendszer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük