Újbudai rabbi a “László Imre ügyről”: emberként, rabbiként és újbudaiként

Radnóti Zoltán, a Bét Shalom Zsinagóga rabbija közösségi oldalán írta le véleményét László Imre újbudai polgármester rendkívül szerencsétlen mondata és a hazai politikusok reakciói kapcsán.

“Engem nem érdekel se a DK, se a Fidesz, se a Momentum…

Engem az érdekel, hogy a náci eszméket soha, de soha ne lehessen relativizálni.” (…)  Lehet Karácsonyt nem szeretni, vagy utálni. De nem lehet lenácizni és szálasi testére montírozni a fejét.

László Imre ügy kommunikációja pedig ismét ezt a szelet vezeti be a Kárpát medencébe

Mert ha László Imre nácisimogató (értsd: hitler-elismerő), akkor mi legyen az igazi nácikkal, akiktől valóban félni kell ennek az országnak. Ha hitlert éltető, náci ellenségképet keresünk, hogy célkeresztbe helyezzük nemzeti érzékenységünkben, akkor keressünk valóban, és kellő szigorral lépjünk fel a holokauszt-tagadó emberekkel szemben.

Az érvelés:

Ha engem megkérdeznek, ki volt a kancellár, amikor a VW elindult világhódító útján, el kell mondanom. Ha megkérdezik, ki volt Szovjetunió vezetője, amikor a vörös hadsereg felszabadította a pesti gettót majd Auschwitzot, el fogom mondani. De ettől még nem leszek Hitler vagy Sztálin imádó. Sajnos ki kell mondani, NSDAP megcsinálta Németországban az általános foglalkoztatottságot, aminek köszönhetően kilábaltak a nyakig érő fekáliából. És 1938 végén megkapta az amerikai TIME címlapját. De ettől még egy utolsó szemét – és az emléke törlődjék ki az ég alól.

Azt sugallni, hogy egy mai politikus antiszemita vagy hitler-imádó, ez nagyon veszélyes gondolat.

Ezek a gondolatok már egyszer romba döntötték Európát. Csínján kell bánni vele.
Én tudom, hogy vannak buta és méltatlan politikusok a honi politikai elitben, de nagyon akarom azt hinni, hogy fajgyülölő, antiszemita nincs. Annál is inkább, mert a tudatlan népeknek az egyszerű és könnyen érthető gondolatok hamar megragadnak, még akkor is ha hazug. Csak sokszor kell sulykolni. Ilyené vált, Soros György el akarja pusztítani/ meg akarja venni / ki akarja gúnyolni / ki akarja rabolni stb (megfelelő aláhuzandó) Magyarországot.

És ilyen mém lesz a “László Imre megbecsüli hitlert” című hazugság is. És ez pont elég bizonyos IQ alatt.

A szövegből persze az is látszik,

hogy László Imre bajban volt az évszámokkal (mentségére legyen mondva, hogy orvos és nem történész), amikor azt mondta, hogy

”36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta”.

Ez a kis performance 1938 végén volt (1939 első lapszám).

A nürnbergi fajvédő törvények ekkor már 3 éve éltek, és kis hazánkban az 1938. évi XV. törvénycikk (A társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról) azaz az első zsidótörvény is érvényben volt, amelyik László Imre családját is érintette.

Talán, ha tudta volna a pontos évszámokat óvatosabban érvelt volna hitler nevének felemlegetésével, még akkor is, ha elrettentésnek szánta azt az érvrendszerében.

A polgármester mondata még érintőlegesen se dicséri a náci birodalom vezetőjét

Akik mégis ezt állítják, szívük mélyén ők maguk is tudják, hogy hazudnak…”

És még egy…

“Ezt a tényt később a polgármester – a nyilatkozatában – elnézést kérve a félreérthetető mondatáért, el is mondta mindazoknak, akik az internetet végigkiabálva azt hirdetik, hogy ő bizony éltette a nácit, aki megölte az ő nagyszüleit.”

(“Zsidó családból származom. A nagyszüleim, három nagybátyám és két nagynéném soha nem jöttek haza Auschwitzból, csak édesanyám részesült ebben az isteni szerencsében. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni. Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata.

Ezért mindenkitől bocsánatot kérek!

Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes.” – írta közleményében László Imre.)

“És Európában itt kellene abbahagyni

Merem remélni, hogy László Imre egyetlen politikai ellenfele sem gondolja azt, hogy LI valamikor is hitlert dicsérte volna. Vagy ha valaki mégis ezt gondolja, akkor ott, abban a fejben nagyon nagy baj van. Akkor minek írják le?

És végül a rabbi tanítása: A Tórának van egy parancsa, amit 2x meg is ismétel: “Töröld ki az amálékitáknak még az emlékét is az ég alól!” (M V. 25.19.) Azaz egy ember ne mondogassa ki a gonosz embereknek még a nevét se, mert az csak rosszat hoz ránk.
bonusz)

A László Imre – vagy bárki – elleni karaktergyilkosság, és gyülöletkampány eredménye egy fehérvári úti villanyoszlopon is látható. Kell ez nekünk?”

fotó: R.Z. facebook oldala

Radnóti

 

Egy hozzászólás itt: “Újbudai rabbi a “László Imre ügyről”: emberként, rabbiként és újbudaiként

  • 2020.07.01 - 09:47
    Közvetlen hivatkozás

    A két fideszes agyalágyult – Deutsch és Kósa – megpróbált gondolkodni! Nem sikerült nekik. Csoda?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük