Az Európai Parlament nagy többséggel fogadta ma el az Európai Unió költségvetésének védelméről szóló javaslatot, amely az uniós források felett őrködne olyan tagállamokkal szemben, ahol a kormányon keresztül gyakran „saját zsebre” hívják le az eurómilliókat.

Világosan látszik: az EU-nak elege lett

A tervezet értelmében a következő költségvetési ciklusban leállíthatják az EU-s források kifizetését abban az esetben, ha egy tagállamban rendszerszinten sérülnek a jogállamiság feltételei. Ezzel együtt a dokumentum helyesen kimondja, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei nem sérülhetnek akkor sem, ha végül szankciókra kerül sor.

Világosan látszik: az EU-nak elege lett abból, hogy európai adófizetői pénzből finanszírozzák többek között azt az Orbán-rezsimet, amelyik aztán kisvasútra, haveri sertéstelepre, vagy Mészáros „kisgömböc” Lőrinc feltőkésítésére költi az ország gyarapodására szánt forrásokat.

Az Európai Parlament 71 százalékos többséggel megszavazta, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásához kössék az EU-s támogatások kifizetését

Beismerő vallomással ér fel,

hogy a széles politikai támogatással bíró javaslatot – a nyíltan szélsőséges, Európa-ellenes erőkkel egyetértésben – a Fidesz képviselői leszavazták, ezzel saját konzervatív, kereszténydemokrata pártcsaládjuk értékeit is megtagadva. Sokatmondó tény, hogy a Fidesz eddig minden olyan kezdeményezést igyekezett megakasztani, amely az uniós források szigorúbb felügyeletét tűzte ki célul, így az Európai Ügyészséghez sem voltak hajlandóak csatlakozni.

Az Európai alapértékek és a jogállamiság azonban nem képezhetik alku tárgyát, a közös játékszabályokat mindenkinek be kell tartania. A közpénzből Európa-ellenes kampányt folytató, az EU-s forrásokat haveri kézbe játszó kormány valódi hazaárulást követ el, ha kockáztatja a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését.

Meg kell állítanunk az orbáni rezsim ámokfutását: erre legközelebb a májusi EP-választásokon lesz lehetőség. Stop Orbán!

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Strasbourg, 2019-01-17

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét