Ujhelyi: a sunyiba', ehhez már tényleg vastag bőr kell! - Városi Kurír

Sorting by

×

Ujhelyi: a sunyiba’, ehhez már tényleg vastag bőr kell!

Szinte napra pontosan két hónappal ezelőtt küldtem hivatalos megkeresést a Miniszterelnökségnek, a Tiszti-főorvosnak, illetve az egészségügyért is felelős EMMI-miniszternek – írta közösségi oldalán Ujhelyi István.

Hirdetés

A hatályos törvények megfelelő passzusára hivatkozva,

az Európai Parlament megválasztott magyar képviselőjeként – és az egészségügyi szakbizottság aktív tagjaként – érdemi betekintést kértem a járványkezelés kormányzati dokumentumaiba, miután a legtöbb korábban feltett kérdésemre semmilyen válasz nem érkezett.

Konkrét kérdéseket és konkrét iratokat kértem megismerni, a kormány válaszára azonban egészen mostanáig kellett várnom. De, mondanom sem kell, erre is feleslegesen.

Hiszen Rétvári Bence EMMI-államtitkár (rá osztották ki épp ezt a nem túl minőségi feladatot) arrogáns stílusban lepattintott és mindössze azt közölte velem, hogy

a kormányzati járványkezelés kiváló és sikeres, nincs itt semmi látnivaló.

Arról egy szó sem esik az államtitkári válaszban, hogy megtagadják-e tőlem az iratok megismerését vagy sem, egyszerűen erre érdemben nem is válaszolnak semmit.”

“Jogászkodhatnék, hogy ez konkrétan törvénysértő,

de a Fideszt már nagyon rég nem érdeklik sem az írott, sem az íratlan szabályok; az elmúlt évek kormányzásába és stílusába pedig tökéletesen beleillik ez a rettenetesen pitiáner sunyizhatnék. A Fidesz-kormányban azt hiszik, hogy mindent megengedhetnek maguknak: nekik nem számít sem erkölcs, sem törvény, sem kormányzati felelősség. Pökhendien lepöckölnek magukról mindent. Ez az a kormányzati stílus és magatartás, amelyet el kell takarítani jövőre és helyette egy nyitott, az embereket és a nyilvánosságot is érdemben kiszolgáló kormányzatot kell választani helyettük. Addig is ideteszem Önöknek azt a levelet, amelyet az illetékeseknek küldtem, benne azokkal a konkrét kérdésekkel, amelyekkel a mai napig adósak a Fidesz-kormányban. Hiába gondolják, hogy egy piti, semmitmondó válasszal elintézhetik.”

“Tévednek, mint oly sokszor már. Végig fogom ezt is vinni

“Tisztelt Tisztifőorvos-asszony,
Tisztelt Kásler Miklós miniszter úr,
Tisztelt Gulyás Gergely miniszter úr,

Az Európai Parlament megválasztott magyar képviselőjeként és az EP közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó bizottság tagjaként fordulok Önökhöz. Azért írok mindhármuknak, mert a korábbi írásbeli kérdéseimre beérkezett részleges válaszok alapján nem egyértelmű, hogy a kormányzati rendszerben melyikük az illetékese, illetve felelőse az általam kért információknak, pontosabban dokumentumoknak.
Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 17.§-a rendelkezése értelmében az állami szervek kötelesek az Európai Parlament képviselői részére a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. Ennek értelmében kérem tisztelt miniszter urakat, illetve tisztifőorvos-asszonyt az NNK vezetőjeként, hogy a járványkezeléshez kapcsolódóan az alábbi dokumentumokba történő mielőbbi fizikai betekintést biztosítani szíveskedjenek:

  • 1. A kormány átfogó oltási stratégiája.
  • 2. Az Európai Bizottság felé leadott magyar oltási stratégia dokumentációja.
  • 3. Az átfogó oltási stratégiát megalapozó, a kormány által lekötött és megvásárolt oltóanyagok beérkezéséről szóló ütemterv, illetve logisztikai dokumentáció.
  • 4. Az átfogó oltási stratégiához érdemben kapcsolódó, az Európai Bizottság által kötött keretmegállapodások értelmében a magyar kormány által leegyeztetett szállítási, logisztikai megállapodások, szerződések, illetve feljegyzések.
  • 5. A közös európai vakcina-beszerzés folyamatát felügyelő uniós „irányító bizottság” üléseihez kapcsolódó dokumentumok, jegyzőkönyv-másolatok, valamint a magyar kormány által a testületbe delegált szakember írásos jelentései, észrevételei, illetve javaslatai, amelyek összefüggésben vannak a közös uniós vakcinabeszerzéssel.
  • 6. Az oltási sorrend összeállítását, a prioritások kijelölését, a kockázati csoportok meghatározását megalapozó előkészítő dokumentumok, illetve szakmai anyagok; valamint az ehhez kapcsolódó – az oltási stratégiában létfontosságú – egyéb statisztikai dokumentáció, amely például rögzíti, hogy az adott oltási csoportban mi alapján és hány embert tartanak nyilván.
  • 7. Azoknak a szakembereknek a listája, akik az oltási sorrendben szereplő kockázati csoportok összeállításáról, valamint a háziorvosoknak kiküldött olthatósági névsorok összeállításáról döntenek.
  • 8. Azoknak a betegségeknek a listája, amelyek alapján az oltási sorrendben a kockázati csoportokat, illetve a kockázati tényezőket rangsorolták, valamint az olthatóság feltételéül szabták.
  • 9. Annak dokumentációja, hogy a hazánkba beérkező oltóanyagok (uniós és keleti egyaránt) milyen módon, milyen számítás vagy kvóta, illetve milyen preferenciák alapján kerültek eddig elosztásra. (Annak teljeskörű dokumentációjáról van szó, amely rögzíti, hogy a Magyarországon eddig beadott oltóanyagok milyen elosztásban kerültek felhasználásra: mely oltópontokon, milyen vakcinákkal és hány embert – milyen korcsoportban és kockázati csoportba tartozókat -, az oltási kampányba bevont háziorvosi praxisok milyen fajtájú és mennyiségű oltóanyagokkal vettek részt eddig. Milyen módon tudott érvényesülni a lakosságarányos, illetve a kockázati tényező alapján történő vakcinaelosztás)
  • 10. Az egészségügyi ellátórendszer kapacitás-jelentései, amelyek a járványkezelésben elérhető személyi, valamint technikai erőforrások meglétét, illetve esetleges hiányát rögzítik a COVID-ellátásban érintett intézményekben.

Tisztelt Kásler és Gulyás miniszter úr!
Tisztelt Tisztifőorvos-asszony!
Tisztában vagyok vele, hogy a járványkezelés érdemi leterheltséget okoz az államapparátusban. Ugyanakkor a képviselői munkám felelős ellátáshoz és a sikeres járványkezelés támogatásához elengedhetetlenül szükséges, hogy a megfelelő információkkal és hiteles adatokkal rendelkezzem. Várom szíves időpont- és helyszínjavaslataikat a kért dokumentumok érdemi megtekintéséhez.

Mielőbbi válaszukat várva tisztelettel,
dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP ENVI bizottságának tagja
Budapest, 2021.03.16.”

Kapcsolódó

 

ujhelyi

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.