Frissítve!!!! Ujhelyi: állami tisztviselők egészségügyi védelmére kért hitelt Brüsszeltől a kormány?

Tizenöt pontos kérelmet nyújtott be az Orbán-kormány az Európai Bizottsághoz a munkahelyvédelem érdekében létrehozott brüsszeli hitelprogram kapcsán – ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket Ujhelyi István szocialista EP-képviselő ismertetett vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Cikkünk frissítve a Pénzügyminisztérium reakciójával 

A kormány tagad….

Az MSZP európai politikusa emlékeztetett: már a koronavírus-járvány kezdetekor felhívta a kormány figyelmét arra, hogy számtalan konkrét uniós program és támogatás nyílt meg az egészségügyi- és a gazdaságvédelmi intézkedések támogatására, ezeket azonban a Fidesz-kormány eleinte elutasította, sőt – emlékeztetett Ujhelyi – nagyrészüket a kormányzat le is tagadta. Az MSZP EP-képviselője úgy fogalmazott:

a Fidesz propagandájával szemben számos ágazat sokszázezer munkavállalójának megélhetése került veszélybe a járványhelyzet miatt, a kormány azonban eleddig csak részben valósított meg olyan munkahelyvédelmi programokat, amelyek más tagállamokban már sikerrel működnek.

Az Unió véleménye nem, pénze azonban jöhet

Ujhelyi István a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, hogy a most nyilvánosságra hozott dokumentum egyértelműsíti, hogy az Orbán-kabinet a gazdaságvédelmi programjának legtöbb intézkedését brüsszeli hitelből kívánja utólag finanszírozni. Az MSZP politikusa rámutatott, hogy a

százmilliárdos eurós keretösszegű SURE-program célja kedvezményes hitelkeretből segíteni a válság miatti rész- vagy csökkentett munkaidős alkalmazásra kényszerült dolgozók bértámogatását.

A magyar kormány pályázatát másfél hónapos csúszással és csak módosításokkal tudta elfogadni az Európai Bizottság,

ráadásul jóval kisebb keretösszeget kapunk, mint más tagállamok: Csehország például a négyszeresét, Románia a nyolcszorosát kapja hitelkeretként a Magyarországnak várhatóan megítélt összegnek, ami 504 millió euró, vagyis nagyságrendileg 180 milliárd forint lesz.

Az MSZP EP-képviselője emlékeztetett: egy héttel ezelőtt kért tájékoztatást Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől arról, hogy pontosan mekkora összeget kértünk Brüsszeltől, mi volt az oka a késlekedésnek és a kényszerű módosításnak, illetve mely ágazatokat és miként kívánnak ebből az összegből megsegíteni; válasz azonban a Miniszterelnökségtől egyelőre nem érkezett.

„Támogatom a programot és örülök annak, hogy a kormány végre benyújtotta az igényét, de fontos a mélyére nézni annak, hogy mire fogják költeni ezt az összeget”

– fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve:

a rendelkezésre álló dokumentumok szerint vannak kérdéseket felvető tételek.

“Állami tisztviselők személyes egészségvédelme”

Az európai parlamenti képviselő a tizenöt intézkedést ismertetve elmondta: a magyar kormány igényei között szerepel például egy olyan pont, amely

„az állami tisztviselők személyes egészségének védelmére irányuló különleges intézkedésekkel kapcsolatos költségek” megtérítését kéri,

de szerepel olyan tétel is, amely

a kórházak és az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésének megfizetését kéri.

Frissítés

Cikkünk megjelenését követően az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe a Pénzügyminisztérium:

Valótlan híreket terjeszt az MSZP az uniós munkahelyvédelmi hitelprogramról. Valótlan és félrevezető állításokat közölt Ujhelyi István vasárnapi sajtótájékoztatóján a munkahelymegőrző költségvetési kiadások utófinaszírozására szolgáló uniós hitelprogrammal, a SURE-finanszírozással kapcsolatban.

Valótlan az állítás, miszerint Magyarország pályázatát csúszással nyújtotta be. A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar kormány időben, valamennyi tagállammal egyszerre, augusztus legelején nyújtotta be igényét a Bizottság számára a munkahelyvédelmi intézkedéseinek refinanszírozására a SURE program keretében.

Hamis az az állítás is, amely a benyújtást bármilyen sürgetésre vezeti vissza. A kormány számára már az európai jogszabály májusi megjelenésétől egyértelmű volt: Magyarország érdeke az, hogy a tavasszal meghozott és a magyar költségvetésből finanszírozott munkahelyvédelmi intézkedésekhez igénybe vegye a kedvezményes hitel lehetőségét is.  Ennek megfelelően Magyarország volt az első tagállam, amely jogszabályt alkotott a nemzeti viszont garancia nyújtásáról, amely feltétele a programban való részvételnek.

Félrevezetőek a Magyarország számára várhatóan megítélt hitelkeret összegére vonatkozó állítások is. Magyarország akkora összegre kapott előzetes jóváhagyást, amekkorát a SURE jogszabály alapján befogadható intézkedések lehetővé tettek. Amint az ismert, Magyarország uniós szinten az egyik legjelentősebb nagyságrendű gazdaságvédelmi csomaggal reagált a válságra. A magyar munkahelyvédelmi intézkedések nem kizárólag bértámogatáson alapulnak, számos más támogatást bevezetett a kormány, amelyek a munkahelyek megőrzése mellett a vállalatok életképességét és jövőbeni versenyképességét is biztosítani kívánják. Tekintettel arra, hogy az uniós hitelprogramban a támogatásra jogosult intézkedések köre erőteljesen korlátozott volt, 15 eltérő hazai intézkedést ítélt támogathatónak a Bizottság.

Valótlan az az állítás is, miszerint állami tisztviselők személyes egészségügyi kiadásainak finanszírozására szolgálna a hitelprogram. A valóság ezzel szemben az, hogy a SURE jogszabály olyan közfinanszírozott munkaegészségügyi, járvány megelőzési lépések finanszírozását teszi lehetővé, amelyek csak az állami egészségügyi intézmények, egyéb köztulajdonban álló vállalatok és hivatalok esetében alkalmazható, de semmiképpen sem “állami tisztviselők személyes egészségügyi kiadásainak finanszírozására” szolgál.

Emlékezetes, Ujhelyi István múlt héten még azt kifogásolta, hogy a kormány egyáltalán nem nyújtotta be igényét a hitelprogramra. Miután kiderült, hogy a kormány nemcsak időben benyújtotta az igényt, de félmilliárd euró értékben ez elfogadást is nyert, a képviselő a fenti álhírekkel állt elő.  Sajnálatos, hogy a Magyar Szocialista Párt továbbra sem segíti a járvány elleni védekezést, hanem félrevezető és valótlan állításokkal gátolja azt. Tekintettel arra, hogy a magyar hiteligény elbírálása még folyamatban van, nyomatékosan kérjük, hogy ne veszélyeztessék további álhírekkel és politikai alapú támadásokkal Magyarország eredményes részvételét a programban.

Ez utóbbi pedig élesen szemben áll a kormány korábbi kijelentéseivel,

miszerint az Európai Unió semmilyen segítséget nem nyújt Magyarországnak a védekezésben.

Sure-program

Ujhelyi ismertette azt is, hogy a SURE-programhoz benyújtott kormányzati igények között szerepel az a korábban épp az MSZP által szorgalmazott, majd a Fidesz-kormány által az egészségügyi dolgozóknak végül megadott egyszeri pénzügyi juttatás is, amelyet most ezek szerint a brüsszeli hitelből kívánnak utófinanszírozni. A szocialista politikus szerint az Orbán-kormány a KATA-sok adómentességét, de a rehabilitációs hozzájárulási adó csökkentését és a szociális-, valamint a szakképzési hozzájárulási adó felfüggesztését is ebből a hitelkeretből kívánja elszámolni. Ujhelyi István sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy szintén a SURE-programhoz beadott kormányzati igények között szerepel számos gazdasági szektor, többek között a turisztikai ágazat megsegítése is, azonban utóbbi olyan szűkítő kitétellel („turisztikai térségekben található szálláshelyek korszerűsítéséhez a meglévő munkaerő megtartása céljából”), amely egyértelműsíti, hogy elsősorban a turizmusban érdekelt „fideszes csókos körök” kapnak majd ebből az uniós hitelből, nem pedig például azok a budapesti érintett kis- és középvállalkozások, akik érdemi segítség nélkül maradtak a válságban.

„Kevés pénzt kértünk és nem minden olyan munkavállalót akar a kormány megsegíteni belőle, akik valóban rászorulnak. A kormány ráadásul ezek szerint végighazudta az elmúlt hónapokat, hiszen a nagy hévvel bejelentett gazdaságvédelmi csomagot brüsszeli hitelből kívánják kifizetni, amelytől korábban hangosan elzárkóztak!”

– fogalmazott Ujhelyi István.

kannabiszt termesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük