Ujhelyi állítja, megint hazugságon kapta a kormányt, most vakcina-ügyben

A magyar kormány egyeztet a koronavírus elleni vakcinát gyártó cégekkel arról, hogy pontosan mikor, hova és mennyi vakcinát szállítsanak – hívta fel a figyelmet szerdán az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István, aki szerint a kabinet megtéveszti választókat, amikor az oltásokkal kapcsolatban Brüsszelre mutogat.

Nem Brüsszel a hibás!

Ujhelyi István a Facebook-oldalán Brüsszelből közvetített online sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az EP közegészségüggyel foglalkozó bizottságának tagjaként más tagállami EP-képviselőkkel és tanácsadókkal egyeztetett a koronavírus elleni oltásokról, illetve az oltási igazolványról.
A képviselő a megbeszélésen elhangzottakból azt a következtetést vonta le, hogy a magyar kormány súlyosan hazudik, megtéveszti a választókat azzal, hogy az oltásokkal kapcsolatban hetek óta Brüsszelre mutogat.
Ujhelyi szerint az Európai Bizottság hat vakcinagyártóval kötött keretszerződést, a tagállamokkal folyamatosan egyeztetve.
Hangsúlyozta, a tagállamok, köztük a magyar kormány ragaszkodott a teljes körű uniós engedélyeztetési eljárás lefolytatásához, kizárva ezzel az ideiglenes, vészhelyzeti engedélyezés lehetőségét.
A képviselő kijelentette:  a tagállamok egyénileg egyeztették a szállítás részleteit. Az erről szóló szerződéseket azonban a kormány nem hajlandó kiadni, mert rögtön lebuktatná hazugságait.
Az EP-képviselő a magyar kormány kommunikációját okolta azért, hogy Magyarországon 49 százalékos az oltási kedv, míg az uniós átlag 70 százalék.
Ujhelyi István elmondta azt is, a magyar kormánynak a csütörtökön kezdődő európai tanácsi ülésen tisztáznia kell a többi tagállammal, hogy elfogadják-e az egységes európai oltási igazolványok leendő rendszerében azokat az európai engedéllyel nem rendelkező orosz és kínai vakcinákat, amelyeket a magyar kormány akar használatba adni.

Kapcsolódó

Ujhelyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük