Ujhelyi: Deutsch Tamás “rosszul bontotta ki az igazság részleteit”, vagyis hazudott

Deutsch Tamás hazudott az ATV-ben? Miazhogy…Ne ragadtassuk el magunkat, talán csak rosszul bontotta ki az igazság részleteit; de valami nagyon nem stimmel abban, amit az ATV „Egyenes beszéd kontra” című műsorában mondott a minap, az biztos.

„Elemi tényeknek nem megfelelő állítások”

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a Sargentini-jelentést azzal próbálta többek között hitelteleníteni, hogy „elemi tényeknek nem megfelelő állítások” szerepelnek a szövegben. Azt mondta, hogy a jelentés szerint 2017-ben (sic!) az egyetlen ajánlattal lebonyolított közbeszerzések aránya 36 százalék. (Ez az adat ugye épp a korrupció mértéke, illetve annak lehetősége miatt beszédes és fontos.) Deutsch szerint azonban ez az adat nem igaz, mert a valós szám szerinte 25 százalék. Hozzátette, hogy próbált módosító indítványt is beadni ezzel kapcsolatban, eredménytelenül.

Nos, a Sargentini-jelentés főszövegében, de az EP költségvetési ellenőrző bizottságának (ebben tag Deutsch Tamás) becsatolt különvéleményében is 2016-os adatokról van szó, nem pedig 2017-esekről. A módosítók között nem találtunk Deutsch néven jegyzett indítványt, a nagyjelentéshez ebben a témában a szociáldemokrata Jozef Weidenholzer adott be módosító javaslatot, az is szigorított volna a főszövegen.

De menjünk tovább, az adatok sem stimmelnek feltétlenül.

Deutsch Tamás azt mondja, hogy a valós szám 2017-ben (maradjunk annál az évszámnál, amit ő használ) mindössze 25 százalék ez az adat és ezt az Európai Bizottság illetékes főosztályának anyagából másolta ki. Nos, az Európai Bizottság 2017-es kimutatása nem igazolja a fideszes képviselőt. A táblázat szerint (elérhető a bejegyzésem végén lévő linken) az elmúlt években mindenképpen, de a hivatkozott 2017-ben is jóval 30 százalék feletti volt ez a szám. Az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó főosztályának összefoglalójából pedig (szintén elérhető linken a bejegyzés végén) ugyancsak az derül ki, hogy 2016-ban a vonatkozó közbeszerzések száma 36 százalékos; vagyis annyi, amennyi a Sargentini-jelentésben szerepel.

És, ha még ez sem lenne elég,

Deutsch maga is kész lebuktatni saját hazugságát. Idén januárban ugyanis az EP költségvetési bizottságának ülésén – ahol az Európai Bizottság Magyarországot felügyelő főosztályának vezetője számolt be az általunk lehívott uniós pénzek felhasználásáról és a szakbizottság magyarországi látogatásának következtetéseiről tárgyaltak – ugyancsak szóba került az egyetlen ajánlattevős közbeszerzések aránya. Maga Deutsch Tamás ekkor azzal érvelt, hogy a 36 százalékos (!) arányra ugyan nem lehet büszke Magyarország, de szerinte nem olyan kiugróan rossz eredmény, mert Lengyelországban és Cipruson ennél is magasabb.

Hát így.

Apró hazugság, apró csúsztatás, de tökéletesen mutatja, hogy miként működik a fideszes propaganda. Ennyit arról, hogy a kormány miként állítja be „hazugságok gyűjteményének” a Sargentini-jelentést. Hogy is szokta mondani Deutsch Tamás? „Ennyi.”

Az ATV interjú itt nézhető vissza.

Az Európai Bizottság kimutatása az egyetlen ajánlattevős közbeszerzésekről (5. oldal):

Az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó főosztályának jelentése (1. oldal, táblázat):

Deutsch Tamás maga is elismeri a 36 százalékos adatot:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük