Ujhelyi kipereli a kormánytól a titkosított egészségügyi tanulmányt!

Közérdekű adatigényléssel fordult a Belügyminisztériumhoz az MSZP európai parlamenti képviselője azzal a tanulmánnyal kapcsolatban, amelyet a kormány az egészségügy szükséges reformjáról rendelt meg.

Aki nem lenne képben….

Tíz évig nem nyilvános az a tanulmány, amelyet a Boston Consulting Group Kft. készített a Belügyminisztérium megrendelésére nettó 277 millió forintért. Kontrát Károly államtitkár szerint:

“az érintett dokumentumok a Kormány számára készített, olyan döntés-előkészítő adatokat tartalmazó iratok, amelyek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak.”

Arra a kérdésre, hogy milyen szerződéses kapcsolatban áll a BM és a Boston Consulting Group, valamint hogy hány esetben bízta meg ezt a céget a minisztérium, az államtitkár már válaszra sem méltatta.

Vissza Ujhelyihez…..

„A benyújtott adatigénylés tizenöt napos határideje a mai nappal lejár, így ha nem kapok kielégítő választ, akkor az Európai Parlament közegészségüggyel foglalkozó bizottságának tagjaként kész vagyok kiperelni a kormánytól ezt a dokumentumot!”

– jelentette be csütörtöki, online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Álláspontja szerint a magyar embereknek joguk van megismerni, hogy

az adóforintjaikból finanszírozott elemzés milyen megállapításokat tett az egészségügyi rendszer hibáit illetően.

Az MSZP EP-képviselője rámutatott, hogy ugyanez a nemzetközi tanácsadócég készített hasonló tanulmányt a szlovák kormányzatnak is, amely azonban nyilvánosságra hozta a dokumentumot és nemzeti konszenzusra törekedve a szakmai szervezetek, valamint az ellenzéki pártok képviselőivel közös, átfogó konzultáció keretében vitatja meg a lehetséges átalakítások részleteit.

Beteg egészségügy?

Ujhelyi István az egészségügy jelenlegi állapotával kapcsolatban elmondta, hogy a hiteles adatok szerint csak az elmúlt egy évben több mint hatezer egészségügyi dolgozó hagyta el az eddig is szakemberhiánytól szenvedő ágazatot.

„Az is tény, hogy az Orbán-kormány ideje alatt mélypontra süllyedt az egészségügyi közkiadások mértéke, ezzel szemben viszont jelentősen megnőttek a magyar emberek egészségügyi magánkiadásai. Ezért dolgozunk az Európai Parlamentben annak az Európai Egészségügyi Uniónak a megteremtésén, amely biztosítja az azonos minőségi kritériumok alapján nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat minden európai polgárnak”

– fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: ez utóbbi egyik fontos lépése egy átfogó stressz-teszt elvégzése a tagállami ellátórendszerekben, amelyek kiszűrik a hibákat és hiányosságokat.

Stressz-tesztre fel!

Ujhelyi felszólította a kormányt, hogy mielőbb végezze el ezt a stressz-tesztet. Hozzátette: sajnos, a hivatkozott tanulmány titkosítása jól mutatja a kormány hozzáállását az ügyben. Az MSZP európai politikusa figyelmeztetett:

ha ezeket a lépéseket a kormány nem teszi meg, azzal azt is kockáztatja, hogy nem fér majd hozzá a következő hétéves uniós költségvetésben az egészségügy fejlesztésre fordítható támogatásokhoz.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón megismételte: azt várja a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a közpénzből rendelt egészségügyi tanulmányt. Tartalmát ismertesse az Országgyűlés szakbizottságával és az érintett EP-képviselőkkel. Indítson róla átfogó szakmai vitát az érintett egészségügyi szervezetekkel és mielőbb végezze el az Európai Parlament által is szorgalmazott stressz-tesztet az ágazatban.

Frissítés!

“Találkozunk a bíróságon! Még épp határidőn belül, pár perce megérkezett a hivatalos válasz a Belügyminisztériumtól a több mint 300 millió forintért megrendelt egészségügyi tanulmánnyal kapcsolatban. Ahogyan Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére, úgy az általam beadott közérdekű adatigénylésre is az a válasz érkezett, hogy a belügyi tárca tíz évre titkosította a hivatkozott dokumentumot. Ahogyan azt a mai sajtótájékoztatómon is elmondtam: minden lehetséges eszközzel élni fogok annak érdekében, hogy ez a fontos tanulmány nyilvános és megismerhető legyen. Ha kell, akkor bíróságon fogom kiperelni a dokumentumot. A magyar embereknek joga van megtudni, hogy mit tartalmaz az adóforintjaikból fizetett szakmai jelentés!”

Forrás

Gábor György

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük