Nem szavazza meg Ujhelyi István olyan Európai Bizottság felállítását, amelyben Trócsányi László pozíciót kaphat – írja a szocialista EP-képviselő közösségi oldalán.

Hétfőn mutatta be Ursula von der Leyen,

az Európai Bizottság megválasztott elnöke a biztosjelöltek végleges névsorát, amelyből kiderült, hogy a magyar jelölt a kissé kacifántos utat bejáró Trócsányi László, aki volt már a Néppárt alelnök-jelöltje is, személye azonban akkora ellenállást váltott ki, hogy a voksolást inkább elnapolták – mostanra pedig felülírta az EB-jelölés.

Nem, nem és nem!

“Azt még nem tudjuk, hogy Trócsányi László melyik portfóliót kapja a következő Európai Bizottságban – egyelőre úgy tűnik, hogy egy politikailag kifejezetten súlytalan tárcát ajánlanak neki -, de az immár hivatalos, hogy ő a magyar uniós biztos-jelölt. Ez az Európai Parlament hozzáállása miatt még változhat.

Számomra azonban ebben a pillanatban másodlagos kérdés, hogy melyik területért lesz felelős a magyar bizottsági tag; elvi kérdés ugyanis, hogy nem támogatok egy olyan európai testületet, amelyben az illiberális állam jogi főépítésze helyet kaphat. Trócsányi volt az, aki igazságügyi miniszterként törvénybe foglalta mindazokat a jogsértéseket és törvénytelenségeket, amelyek miatt Magyarország ellen megindították a 7-es cikkelyes eljárást.

Trócsányi volt az,

akinek ügyvédi irodája szégyenletes módon a magyar devizahitel-károsultakkal szemben a bankokat képviselte. Trócsányi volt az, aki közreműködött abban, hogy Magyarország Putyin trójai falova legyen az EU-ban, ő volt az, aki inkább az oroszoknak adott át Budapesten – amerikai segítséggel – elfogott orosz fegyverkereskedőket.

Éppen ezért kijelentem,

hogy nem fogom szavazatommal támogatni annak az Európai Bizottságnak a felállítását, amelyben Trócsányi László pozíciót kaphat. A Fidesz-kormány akkor cselekedne felelősen, ha egy olyan személyt jelölne helyette, akinek neve nem forrott egybe az illiberális állam kiépítésével és vállalja a közös európai értékeink képviseletét. Most, a következő hétéves költségvetés elfogadása előtt ez különösen jelentős és szimbolikus lépés lenne, amely nemcsak számomra lenne támogatható.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét