Ujhelyi: Orbán az európai politikatörténet egyik legnagyobb szélkakasa

Orbán Viktor kiírja magát Európából és ezzel együtt Magyarország európai uniós tagságát is veszélybe sodorja – mondta Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd szövetség európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje szerdán Budapesten.

Orbán az Európa-ellenes kör egyik vezetője

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón az európai politikatörténet egyik legnagyobb szélkakásának nevezte a kormányfőt, aki elhagyja az „Európa-párti, jobboldali, konzervatív családi közösséget”, és az „európai újfasiszta és Európa-ellenes politikai kör” egyik vezetőjévé válik.

Ujhelyi István emlékeztetett: évek óta jelzi, hogy Orbán Viktornak a hétköznapi európai politikai gyakorlattal szakító illiberális rendszere összeférhetetlen az EU értékeivel, Magyarország uniós tagságával.

„Úgy igazol át Orbán az Európát támogató politikai erők közül Európa ellenségei közé, hogy közben Magyarországra hivatkozik” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője, aki egyúttal felszólította a kormányfőt: „ehhez a sajátos politikai pávatáncához ne tolja pajzsként maga elé a magyar embereket”.

A magyarok az unióban akarnak maradni

Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a magyar emberek, köztük a Fidesz szavazói is az Európai Unióban akarnak maradni.

Ujhelyi István egy labdarúgásból vett példával ahhoz hasonlította Orbán Viktor politikáját, mintha a Fradi csapatkapitánya az Üllői úton az újpesti szurkolókkal ünnepeltetné magát, tudva azt, hogy a következő szezonban abban a csapatban játszik majd.

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd szövetség másik EP-képviselőjelöltje azt mondta, Orbán Viktor hivatalosan is csatlakozik az „európai szélsőjobboldali, populista, euroszkeptikus táborhoz”.

 A kormány a jövőben képtelen lesz érvényesíteni polgárai érdekeit az EU-ban

Kiemelte, Európa sokkal jobban jár azzal, ha „bezsúpoljuk egy zsákba” azokat, akik szét akarják verni az európai együttműködést. „Foglalkozzanak egymással ott, abban a kis zsákban, és legyen benne mindenki, aki hasonlóan gondolkodik” – fogalmazott.

A Párbeszéd EP-képviselője szerint mindez ugyanakkor azt is eredményezi majd, hogy a kormány a jövőben képtelen lesz érvényesíteni a magyar emberek érdekeit az európai fórumokon. Jávor Benedek szerint ezért is fontos, hogy minél több ellenzéki képviselő kerüljön májusban az Európai Parlamentbe.

Ujhelyi István kérdésre válaszolva kijelentette, az MSZP programja egyértelműen tartalmazza a déli határkerítés fenntartását.

(Forrás: MTI)

Körmendi Zsuzsa

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük