Annak ellenére nem akarja megfelelő módon biztosítani az állam a pártok által delegált szavazóköri biztosok napközbeni ellátását, hogy erre kormányzati rendelet is kötelezi az intézményeket – jelentette be Ujhelyi István.


Ennyi….

A keddi adatok szerint 26298 szavazóköri delegáltat jelentettek be a pártok a május 26-i európai parlamenti választásra. Múlt hét péntek délután volt a bejelentési határidő, az adatok kedden délben frissültek utoljára a Nemzeti Választási Iroda oldalán, a szám még valamennyivel emelkedhet, de nagyságrendbeli eltérés már nem várható.

Vasárnap összesen 10277 helyen lehet majd szavazni, szavazókörönként 2-2 delegáltat küldhettek a pártok. Az EP-választáson 9 listát vettek nyilvántartásba, vagyis összesen 185 ezer embert küldhettek volna a pártok. Egyedül a kormánypártok közelítették meg a maximális keretet, pártokra bontva az ellenzék jelentősen elmaradt:

Fidesz-KDNP: 14516 delegált
MSZP-Párbeszéd: 5013
Jobbik: 2843
DK: 2827
Mi Hazánk: 498
Momentum: 301
MKKP: 149
LMP: 149
Munkáspárt: 2

Éhen maradnak…..

Ujhelyi István közösségi oldalán tudatta, hogy

“Annak ellenére nem akarja megfelelő módon biztosítani az állam a pártok által delegált szavazóköri biztosok napközbeni ellátását, hogy erre kormányzati rendelet is kötelezi az intézményeket – jelentette be Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője elmondta: írásbeli kérdéssel fordult Pálffy Ilonához, a Nemzeti Választási Iroda elnökéhez, aki némi késedelem után válaszában elismerte, hogy pénzügyi normatív támogatást kell biztosítani a választott és a megbízott, vagyis a pártok által delegált biztosok ellátására is a választás idejére.

„Több jegyzővel is egyeztettünk az elmúlt napokban, akik megerősítették, hogy nem kapnak elégséges forrást ahhoz, hogy a napközi étkezést és vizet biztosítani tudják a szavazókörökben dolgozóknak. Felszólítom a kormányt és az NVI vezetését, hogy ne sunnyogjon és haladéktalanul biztosítsa a pártdelegáltak napközi ellátásához szükséges forrásokat!”

– mondta Ujhelyi István. Az MSZP politikusa hozzátette: sok ezer civil biztosítja majd vasárnap a választás tisztaságát, ők önként vállalták, hogy fél hattól este kilencig-tízig megfeszített munkában őrködnek és ellenőrzik a jegyzőkönyveket is. Ujhelyi szerint sokan komoly kockázatot vállaltak azzal, hogy ellenzéki pártok színeiben felügyelik a választás lebonyolítását, ezért minimális elvárás, hogy ugyanazt az ellátást megkapják, mint az államilag delegált dolgozók.

„Az MSZP eddig is igyekezett megoldani, hogy saját szavazóköri biztosai hozzájussanak a megfelelő ellátáshoz, ebben polgármestereink és helyi szervezeteink is élen jártak. Tudjuk, hogy a Fidesz nem egy esetben komoly pénzeket is fizet saját delegáltjainak”

– tette hozzá a szocialista politikus, hangsúlyozva: az MSZP büszke arra, hogy messze a legtöbb biztost (egészen pontosan 5141-et) a szocialisták delegálják a választókörökbe.

„Ott leszünk és rácsapunk a hatalom kezére, ha csalni akar!”

– szögezte le Ujhelyi István.

„Vörös vonal”

Az MSZP politikusa bejelentette azt is, hogy „vörös vonal” néven információs ügyeletet biztosítanak a választás napján. Jogászokból és választási szakértőkből álló csapat várja majd a hívásokat a párt központjában bármilyen választási vagy egyéb visszaéléssel kapcsolatban.

„A választás teljes ideje alatt üzemeltetni fogjuk ezt a telefonos ügyfélszolgálatot, a választópolgárok itt tehetnek majd bejelentést arról, ha visszásságot tapasztalnak, de ugyanitt jelezhetik majd a delegáltak is, ha az előírások ellenére nem kapnak megfelelő ellátást”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét