Újra bedőlt a Péterfyben az érsebészeti ellátás – Visszatarthatatlanul dübörgünk, ugye, Kásler úr?

Nem életbiztosítás manapság (sem) érbetegnek lenni Magyarországon. Fél éve adtunk hírt arról, hogy teljesen leállt a Péterfy érsebészete, mivel az egyetlen orvos, aki értett a dologhoz, meghalt.

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház

– értesült a MedicalOnline. Ezzel ismét jelentős túlterhelésre számíthatnak a fővárosi érsebészetek és érsebészek.

 

Újra csak egy maradt…..

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mára viszont kiderült: egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot. Február 1-jétől a többi, budapesti érbeteg-ellátást nyújtó intézménynek így havonta négy ügyelettel kell majd többet ellátnia.

Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke azt mondta,

a budapesti érsebészeti ellátás kritikus helyzete a krónikus, és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból ered, országszerte kevés az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész.

A vonatkozó rendelet egyébként mind II., mind pedig III. progresszivitási szinten 3 fő érsebész alkalmazását írja elő, amelynek maradéktalan betartását – vagy a személyi, vagy a tárgyi hiányosságok miatt – több intézményben sem tudják teljesíteni.

A portál értesülése szerint

az ország legnagyobb (35 ágyas) és legforgalmasabb angiológiai osztályát megtartja a Péterfy.

Hogy a fővárosi érbeteg-ellátással baj van, azt a szakpolitika is érzékelte,

már 2019 márciusban bejelentették, hogy az Egészséges Budapest Program keretében centrumokba koncentrálják az érsebészeti betegellátást, ahol biztosítani tudják a szakembergárdát és a magas szintű technológiai hátteret. Novemberben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Parlament Népjóléti Bizottsága előtt tartott éves beszámolójában már úgy fogalmazott:

a perifériás érbetegek sebészeti kezelésének teljes struktúrája kiépült, jövő év elején pedig a hét minden napján, 0-24 óráig elérhető lesz az érsebészeti ügyeleti ellátás Budapesten is.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük