Újra csalásra készül a Fidesz? – EBESZ ellenőröket az EP választásra!

Többen a demokratikus oldalról attól tartanak, hogy az állampárt pontosabban a Fidesz áprilisban az Európai Parlamenti választásokon újabb választási csalásra készül. Három európai parlamenti képviselő és a Momentum egyik elnökségi tagja az egy drámai hangú levélben az EBESZ segítségét kéri.

EBESZ választási megfigyelőket az EP-választásra!

Jávor Benedek a párbeszéd  európai parlamenti képviselője közösségi oldalán így ír a levélről: “A tavaly áprilisban tömegesen észlelt, és immár az ügyészség által is megerősített választási visszaélések miatt Ujhelyi Istvánnal (MSZP), Niedermüller Péterrel (DK) és Cseh Katalinnal (Momentum) közösen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordultunk levélben. Levelünkben azt kérjük, hogy a szokásos, formális választási megfigyelői delegáció helyett az EBESZ komoly, a visszaéléseket valóban észlelni és rögzíteni képes missziót küldjön Magyarországra a májusi EP-választásokra. Az EBESZ maga is nem méltányosnak találta jelentésében a tavalyi választást, pedig azóta ahelyett, hogy az akkori ajánlásaik végrehajtásán dolgozott volna a kormány, tovább romlott a helyzet például a sajtószabadság területén. Sőt, maga az ügyészség is visszaélések százait állapította meg. Annál fontosabb, hogy ezúttal sokkal erőteljesebben tartsa rajta a szemét az EBESZ a májusi EP-választáson.

Az EBESZ küldöttsége természetesen csak egyetlen elem a választási visszaélések megelőzésére. Emellett szükség lesz az ellenzéki pártok együttműködésére, hogy mind a 11 ezer szavazókörben legyen ellenzéki delegált, és közösen kell figyelemmel kísérnünk a választás lebonyolítását, feldolgoznunk a beérkezett jelzéseket, és azonnal lépnünk, ha valahol csalást, szabálytalanságot tapasztalunk!”

level

Cseh Katalin a Momentum elnökségi tagja így indokolja indokolja csatlakozását a három EP politikus leveléhez:: “Az európai parlamenti választások törvényét nem a Fidesz írta. Ez az egyetlen igazságos választási rendszer, amelyben az ellenzék meg tudja magát érdemben méretni. Azonban vajon be is tartják majd a törvényeket? Elég komoly kétségeim vannak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük