Újra egy magyar LEG…! Kormányunk kötötte a legrosszabb üzletet Kínával az EU-s tagállamok közül!

Ez a LEG, nem az a LEG, amiről a Fidesz-megszólalók beszélni szoktak. Felteszem, ez nem viszi át a kommunikátoroknál a közléskényszer-küszöböt.

Lélegeztetőgép kilóra….

Az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet, mivel március óta Magyarország fizeti a legmagasabb kilogrammonkénti egységárat a Kínából érkező lélegeztetőgépekért

– írja a Direkt36 nemzetközi kereskedelmi adatok alapján.

Azt a kormány is elismerte,

hogy a járvány idején nehéz és ezért drága volt lélegeztetőgépeket és más eszközöket beszerezni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik államtitkára ezt azzal magyarázta nemrég, hogy aki többet vásárolt, annak többet is kellett fizetnie az ilyen eszközökért. A kereskedelmi adatok szerint azonban ez nem igaz:

a nálunk jóval többet vásárló európai országok sokkal kedvezőbb árat tudtak kialkudni, mint a magyar kormány.

A külügyminisztérium nem válaszolt a portál azon kérdésére, hogy mi az oka az óriási árkülönbségnek.

A legtöbbet, 6000 darabot egy maláj cégtől vette Magyarország 170 milliárd forintért

A 444 kikérte a külügyminisztériumtól a lélegeztetőgépek beszerzésére kötött szerződéseket. Ezekből kiderült, hogy a legtöbb gépet, több mint 6000 darabot egy maláj cégtől vette Magyarország 170 milliárd forintért. Bár azt ezekből a szerződésekből sem lehet tudni, hogy az egyes géptípusokból pontosan mennyit rendelt az állam, de az látszik, hogy az állami beszerzések nem voltak összehangolva, a külügy pedig igen drágán vásárolt.

Az elmúlt hónapokban kormánypárti politikusok rendszeresen hangsúlyozták, hogy a koronavírus miatt világszerte óriási verseny alakult ki az egészségügyi eszközök piacán. A beszerzések megjelennek azokban a kereskedelmi adatokban is, amelyeket az Európai Unió országai havonta küldenek a közösség statisztikai hivatalnak, az Eurostatnak.

Az Eurostat adatai szerint a koronavírus itthoni megjelenése után meredeken nőtt a Kínából beszerzett áruk mennyisége:

márciusban 11,7 tonnányi, áprilisban 32,9 tonnányi eszközt rendeltünk, majd májusban 175,5 tonnát. A beszerzések júniusban pörögtek a csúcson, ekkor 347,4 tonnányi légzéssegítő eszköz érkezett Kínából.

Négy hónap alatt összesen 567,5 tonnányi eszközért 482 millió eurót (169,8 milliárd forintot) fizettünk.

“..ha valaki többet akart venni, akkor többet kellett fizetnie….”

Sztáray Péter András külügyi államtitkár azt válaszolta egy parlamenti kérdésre, hogy ha valaki többet akart venni, akkor többet kellett fizetnie. Az Eurostat adatai ezt nem támasztják alá, mivel más európai országok sokkal olcsóbban jutottak több eszközhöz.

Németország a magyar mennyiségnél majdnem kétszer nagyobb össztömegű (1014,3 tonnányi) eszközt szerzett be kevesebb, mint a magyar ár tizedéért (30,7 millió euróért). Hollandia is nagyobb össztömegű (582,3 tonnányi) eszközt szerzett be, ezért pedig kevesebb, mint a magyar ár harmincadát (13,7 millió eurót) fizették ki.

Orbán is osztott-szorzott

Orbán Viktor miniszterelnök még korábban úgy számolt, hogy ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a járványban, akkor 8 ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. A külügyminisztérium most annyit közölt a Direkt36-tal, hogy

augusztus elejére összesen 15 825 darab lélegeztetőgépet szállítottak Magyarországra. A gépek átlagára 57 106 euró volt (20,1 millió forint), így ezek összesen több mint 300 milliárd forintba kerültek.

Forrás

Ferencváros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük