Városi kurír
A napi fontos.

Újra élhetnek dinók a Földön?

0 81

Dr. Jack Horner paleontológus jóslata alapján az elkövetkezendő öt évben simán van rá esélyünk, hogy – a genetikának hála – a Jurassic Park világa a való életben is megelevenedjen. Horner és a Jurassic Park-filmek tanácsadója, bizonyos Dr. Alan Grant egy hete jelentették be, hogy tudóscsapatukkal együtt egy új dinófaj előállításán dolgoznak.

[mnky_ads id=”10551″]

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor Grant elkezdett együtt dolgozni Steven Spielberggel, még az volt az általános nézet, hogy a dinoszauruszok feltámasztása csakis a genetikai kódok ősi szálainak megérintésével lehetséges. Amióta azonban megállapították, hogy a DNS idővel lebomlik, a feltételezést elvetették, és már csupán fikcióként tarthatják életben. Horner pedig évek hosszú munkájával azóta arra a felismerésre jutott, hogy

a dinoszauruszok létrehozásának a legkézenfekvőbb módja az evolúció megfordítása lehet.

[mnky_ads id=”10552″]

Vallja, hogy az ősi maradványok helyett olyan állatokat kell vizsgálni, amelyek még rendelkeznek a dinoszauruszok őskori genetikai markereivel. Bizonyos átalakításokkal ugyanis el lehet érni, hogy az adott faj genetikája visszatérhessen az ősi gyökereihez, így lehet például egy csirkéből ijesztő csirkeszaurusz.

Mivel a csirkék konkrétan dinoszauruszok, egy kicsit kell csak változtatnunk a genetikájukon ahhoz, hogy ismét úgy nézzenek ki, mint az őseik – mondja Horner.

A két faj között három lényeges evolúciós változás figyelhető meg: a dinoszauruszoknak hosszú farkuk, lábuk és kezük volt, amelyek az evolúció során teljesen átalakultak. A farok elcsökevényesedett, a kezekből szárnyak lettek, a velociraptorokra jellemző állkapocs és orr helyett pedig kialakult a csőr.

Hornerék a megfelelő genetikai kapcsolók stimulálásával akarják elérni, hogy a madarak ismét az őseik külső jegyeit viseljék, amire szerintük meg is van az esélyük a közeljövőben.

Pár héttel ezelőtt a Harvad és a Yale Egyetem munkatársai visszamodellezéssel átalakították egy madár csőrét dinoszauruszorrá, ami a paleontológus szerint egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a tervei megvalósíthatók és működőképesek lehetnek.

(Forrás: Velvet)

Kapcsolódó:

Talán egy dinoszaurusz viszonylag friss tetemét találták meg Indiában

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ