Újra élhetnek dinók a Földön?

dinófaj

Dr. Jack Horner paleontológus jóslata alapján az elkövetkezendő öt évben simán van rá esélyünk, hogy – a genetikának hála – a Jurassic Park világa a való életben is megelevenedjen. Horner és a Jurassic Park-filmek tanácsadója, bizonyos Dr. Alan Grant egy hete jelentették be, hogy tudóscsapatukkal együtt egy új dinófaj előállításán dolgoznak.

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor Grant elkezdett együtt dolgozni Steven Spielberggel, még az volt az általános nézet, hogy a dinoszauruszok feltámasztása csakis a genetikai kódok ősi szálainak megérintésével lehetséges. Amióta azonban megállapították, hogy a DNS idővel lebomlik, a feltételezést elvetették, és már csupán fikcióként tarthatják életben. Horner pedig évek hosszú munkájával azóta arra a felismerésre jutott, hogy

a dinoszauruszok létrehozásának a legkézenfekvőbb módja az evolúció megfordítása lehet.

Vallja, hogy az ősi maradványok helyett olyan állatokat kell vizsgálni, amelyek még rendelkeznek a dinoszauruszok őskori genetikai markereivel. Bizonyos átalakításokkal ugyanis el lehet érni, hogy az adott faj genetikája visszatérhessen az ősi gyökereihez, így lehet például egy csirkéből ijesztő csirkeszaurusz.

Mivel a csirkék konkrétan dinoszauruszok, egy kicsit kell csak változtatnunk a genetikájukon ahhoz, hogy ismét úgy nézzenek ki, mint az őseik – mondja Horner.

A két faj között három lényeges evolúciós változás figyelhető meg: a dinoszauruszoknak hosszú farkuk, lábuk és kezük volt, amelyek az evolúció során teljesen átalakultak. A farok elcsökevényesedett, a kezekből szárnyak lettek, a velociraptorokra jellemző állkapocs és orr helyett pedig kialakult a csőr.

Hornerék a megfelelő genetikai kapcsolók stimulálásával akarják elérni, hogy a madarak ismét az őseik külső jegyeit viseljék, amire szerintük meg is van az esélyük a közeljövőben.

Pár héttel ezelőtt a Harvad és a Yale Egyetem munkatársai visszamodellezéssel átalakították egy madár csőrét dinoszauruszorrá, ami a paleontológus szerint egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a tervei megvalósíthatók és működőképesek lehetnek.

(Forrás: Velvet)

Kapcsolódó:

Talán egy dinoszaurusz viszonylag friss tetemét találták meg Indiában

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Zalaszentmárton polgármestere
Itt tartunk: egy önkormányzat szerint a menekültek primitív, feka kanok

Meghökkentő véleményt közölt a minap Zalaszentmárton község önkormányzata a migrációról. A polgármester is egyetért a menekültek fekázásával. A település hivatalos Facebook-oldala...

Mogherini: Európa gyors megoldást akar az iráni atomalku védelme érdekében

Néhány héten belül részletes, gyakorlati megoldásokat keresnek arra, hogy megőrizhessék az Iránnal nukleáris programjának korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodást - közölte...

Semjén
Gábor György: Kilőni a másét, aztán futás!

Szent Ágoston, a nyugati kereszténység egyik legnagyobb szentje már Hippo püspökeként írta meg Confessiones (Vallomások) c. munkáját, amelynek egy helyén...

Bezár