Lezárul a botrány? - Több mint egy hónap után újra indulhat a traumatológiai ellátás Zalaegerszegen - Városi Kurír

Sorting by

×

Lezárul a botrány? – Több mint egy hónap után újra indulhat a traumatológiai ellátás Zalaegerszegen

A Városi Kurír is több cikkben foglalkozott a zalaegerszegi megyei kórházban kirobbant bérbotránnyal aminek a végén, vették a kalapjukat a traumatológusuk, a kórház pedig bezárhatta a traumatológiai osztályt, amit most talán sikerül újra élesíteni.

Hirdetés

Újraindítás

Vasárnaptól ismét elindul a Zala Megyei Szent Rafael Kórház újjászerveződött traumatológiai osztálya – tájékoztatta az egészségügyi intézmény pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az összehangolt, azonnali intézkedéseknek köszönhetően a személyi feltételeket rövid időn belül biztosítani tudták, így a lehető leggyorsabban rendeződött a traumatológiai ellátás helyzete a megyében. A Szent Rafael kórház vezetősége a betegek nevében is megköszönte az időlegesen többletfeladatot ellátó társkórházak munkáját.
A zalaegerszegi megyei kórház hét traumatológusa június végén felmondott az ügyeleti díj alacsony mértékét sérelmezve. A zalaegerszegi betegeket az elmúlt időszakban Szombathelyen, Nagykanizsán és Kaposváron látták el.

Kásler még csak vizsgálódik?

A történtek után Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról számolt be, hogy a régió egészségügyi ellátásában kiemelkedő szerepet betöltő Pécsi Tudományegyetem (PTE), a közép-európai orvos-egészségtudományi képzés, kutatás meghatározó felsőoktatási intézménye elmélyíti oktatási-betegellátási együttműködését a Zala Megyei Szent Rafael Kórházzal. A szívsebészet területén már meglévő kapcsolaton felül a továbbiakban a megyei kórház traumatológiai osztálya is megerősödve működik majd az egyetem támogatásával.
A közös munka az infrastrukturális és személyi feltételek javításával segíti a betegek biztonságos gyógyulását, a kórházi osztály kihelyezett oktatási egységként a hallgatók, rezidensek gyakorlati képzési lehetőségeit is bővíti. A miniszter azt is elmondta: a PTE-vel folytatott megbeszélés alapján kihelyezett tanszék alapítását is kezdeményezni fogja.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ezzel párhuzamosan soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás helyzetével, a Szent Rafael kórházban felmondott hét traumatológus orvos távozásának körülményeivel kapcsolatban.
A minisztérium jelezte: a megegyezés érdekében a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosainak ügyeleti díjait az intézmény vezetői jelentősen megemelték. Ennek ellenére a felmondás alatt álló traumatológusok újabb követelésekkel álltak elő, de a kórház menedzsmentje szerint az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem volt lehetséges – fogalmaztak.

Kórházi köszönöm!

A Szent Rafael kórház vezetősége a betegek nevében is megköszönte az időlegesen többletfeladatot ellátó társkórházak munkáját, amire egyébként nagy szükség is volt. Mióta hét traumatológus felmondott június végén, a kórház csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket tudta ellátni, az ennél bonyolultabb eseteket a mentőknek más városok kórházaiba kell szállítaniuk. Ez akár egy órás utazást is jelenthetett. Az OMSZ kérdésünkre korábban elmondta, hogy a súlyos sérülteket vagy a kritikus állapotban lévő betegeket Nagykanizsára, Szombathelyre vagy Kaposvárra szállították, utóbbi több mint 130 kilométerre van a várostól.

Azt is írták, a kórház menedzsmentje megvizsgálta  a traumatologusok követeléseit,  és megállapította, hogy az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges. Miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok szerintük nem engedtek a követeléseikből, lezárták a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását pedig elfogadták.

A felmondó orvosok távozásuk után azt írták a Telexnek, hogy

„a munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, arról a felek nem nyilatkozhatnak érdemben, így mi nem is tesszük, csak annyit jelenthetünk ki, hogy a munkáltatói közleményben foglaltakat visszautasítjuk, és a megfelelő fórumokon kívánjuk a jogainkat érvényesíteni”.

A felmondások után a zalaegerszegi kórház azt is mondta, „a lehető legrövidebb időn belül” újjászervezik a traumatológiai osztályt,

„olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek”.

A munkával egy pécsi orvost bíztak meg, emiatt aztán a zalaegerszegi kórház kihelyezett tanszékként is üzemel majd.

Városi Kurír vélemény: A Zalaegerszegre csábított traumatológusok, most hol hiányoznak? Mi féle ostoba lyuk-tömködés ez a helyett, ahelyett hogy végre belátnák komoly változtatás kell. A magyar egészségügyi rendszer, nem  jövőidőben dől össze, hanem már múlt időben meg is tette azt.

traumatológia

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.