Újra megnyílt Trump Twitter-fiókja, ám ő nem kér belőle

Donald Trump volt amerikai elnököt azért tiltották le köze két éve a közösségi oldalról, mert azt is felhasználta, hogy 2021 februárjában tovább tüzelje támogatóit a Szenátus ostroma idején. Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa most helyreállított Trump fiókját.

Trump beintett Musknak

Trump a politico szerint kijelentette, hogy nem tervezi a visszatérést a közösségi oldalra és megígérte, hogy ragaszkodik saját közösségi média cégéhez, a Truth Socialhez, bár ez a platform nem tudja felvenni a versenyt a Twitterrel. Musk egy a felhasználók körében végzett szavazás eredményére hivatkozva, amelyben a megkérdezettek több mint 50%-a szavazott a helyreállítás mellett, hiába utasította vissza Trump, mint tulaj, már meg is tette azt.

Twitter-pálfordulás

November elején Musk még arról beszélt hogy

“a Twitter nem enged vissza senkit, akit a szabályainak megsértése miatt tettek ki, amíg nincs egyértelmű eljárásunk erre, ami még legalább néhány hetet vesz igénybe.”

Arról is beszélt, hogy fel kell állítani egy tanácsadó csoportot, amely segíti a tartalom moderálásával és a felhasználók kitiltásával kapcsolatos döntéseket. Most azonban az új főnök a tanács helyett láthatóan egy Twitter-szavazás mellett döntött. A polgárjogi csoportok és az internetes megfigyelők arra figyelmeztettek, hogy Musk a gyűlöletbeszéd új korszakát nyitja meg a platformon a laissez-faire megközelítésével.

Két vélemény

Szombaton a NAACP elnöke, Derrick Johnson kijelentette, hogy ha

„Elon Musk továbbra is így vezeti a Twittert, olyan szemétkutatásokkal, amelyek nem képviselik az amerikai népet és demokráciánk szükségleteit, akkor Isten segítsen mindannyiunkat”.

Johnson azt is mondta, hogy a hirdetőknek azonnal abba kell hagyniuk a Twitterrel az együttműködést.

Számos jelentős hirdető már magától is felfüggesztette kapcsolatát a platformmal, ez a tendencia felgyorsult, miután maga Musk hamis történetet tweetelt a Nancy Pelosi férje elleni támadásról néhány nappal azután, hogy átvette a cég irányítását.

Musk, Trump fiókjának reaktiválása másnapján a Capitol Hillből is megkapta a magáét. Adam Schiff (Kalifornia) képviselő vasárnap az ABC „This Week” című műsorában nyilatkozva „szörnyű hibának” nevezte Trump visszahelyezését. Schiff hozzátette:

„Csak kiemeli a biztonsági aggodalmakat is, mivel biztonsági emberek menekülnek a Twitterből, és hogy ez mit jelent az amerikaiak személyes adatainak védelme szempontjából, az elképzelhető”