Sorting by

×

A Pfizer elfogyott, Moderna nem is volt! – Újra működik az EESZT oltásregisztrációs oldala

Újra lehet Sinopharm és AstraZeneca oltásra időpontot foglalni az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) oldalán, miután “az online időpontfoglaló honlapot ért terheléses támadás miatt előállt informatikai problémák elhárítása megtörtént” – közölte péntek késő éjjel a Koronavírus Sajtóközpont.

Ugyanakkor azt is közölték,

az egynapos pénteki oltásra meghirdetett vakcina elfogyott.

Az időpontfoglalást célzó oldalon egyébként ugyanez az üzenet fogadja az érdeklődőket, kiegészítve egy ígérettel, miszerint újabb értesítést küldenek, ha ismét lehet foglalni.

A káosz és az ő oka – sérülékeny EESZT?

A pénteki vakcinakáosz egyébként azután állt elő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök reggeli közmédiás rádióinterjújában bejelentette, hogy aki akar, kaphat aznap a Pfizer-BioNTech védőoltásából, utána azonban csak hetekkel később lesz erre lehetőség, mivel több százezer adagot félretettek a 16-18 évesek oltására. A lakosság egy része erre gyorsan megpróbált időpontot foglalni, az erre szolgáló honlap ezt követően pillanatok alatt elérhetetlenné vált, gyakorlatilag egész napra. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján már terheléses támadást emlegetett. De abban sem volt köszönet, amikor újra be lehetett lépni az oldalra: olyan szürreális elemek borzolták az emberek idegeit, mint az, hogy eltűnt a gomb, amivel időpontot lehetett volna foglalni.

Az emberek jelentős része – beleértve a középiskolásokat, akiknek május 10-től ígértek szervezett oltást – pedig eleve nem vacakolt az időpontfoglalással, hanem a várandósok soron kívüli oltásánál tapasztaltakból okulva eleve az oltópontoknál próbálkozott.

A sorokban keveredtek az egyéb vakcinák – így a Sinopharm és az AstraZeneca – első körös oltására időpontra érkezők, illetve a második körös védőoltásokat felvenni igyekvők is. Dél magasságára már egyre több helyen kezdett kifogyni a Pfizer oltóanyaga, Honvédkórház például közleményt adott ki erről.

A tumultuózus jeleneteknek persze meglett az eredménye

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután a közösségi médiában posztolt arról, hogy már el is értük a járványvédelmi lazítások újabb fokozatához szükséges 4 millió első oltottról szóló határpontot. Nem sokkal ezt követően pedig megjelent a lazítások hatályba lépéséhez szükséges belügyminiszteri rendelet is.

A közleményben kiemelték,

az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű:

 • a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak,
 • majd kiválaszthatják, melyik napon,
 • hány órakor és
 • melyik településen és ott
 • melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást.

Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes azt is megfontolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt

– hívták fel a figyelmet. Az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kapnak az érintettek, és

a foglalás visszaigazolása kinyomtatható.

A közleményben kérik, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot. Kérik azt is, hogy a lefoglalt időpontban mindenki pontosan jelenjen meg, az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást. Egyébként az olvasóktól érkező beszámolókban nem nagyon tettek említést arról, hogy ezt számon kérték volna rajtuk a tegnapi napon.

Egyúttal arra is kérik a regisztráltakat, hogy ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Forrás

 A következő szabályok lesznek érvényben szombattól:

 • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
 • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
 • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
 • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
 • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
 • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
 • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
 • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
 • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

 

eeszt

átver

Egy hozzászólás itt: “A Pfizer elfogyott, Moderna nem is volt! – Újra működik az EESZT oltásregisztrációs oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.