Újra villantott Bécs, Orbán “teszt-laborja”

Bécs hétfőn megnyitotta  a koronavírus-tesztelésre kialakított eddigi legnagyobb, a sajtó által csak “tesztutcaként” emlegetett létesítményét, Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig szorgalmazta, hogy minél többen töltsék le a Stop Corona App nevű mobiltelefonos alkalmazást.

“Tesztutca” mélygarázsban

A bécsi Ausztria Center mélygarázsában, illetve felszíni parkolójában átadott “tesztutca” a harmadik az osztrák fővárosban. Ide elsősorban az ápolási intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat, valamint a betegek, illetve bentlakók hozzátartozóit várják koronavírus-gyorstesztre, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák a behurcolás veszélyét. Ezen túlmenően olyanok is jelentkezhetnek tesztelésre, akik tüneteket vélnek felfedezni magukon, és úgy érzik megfertőződhettek. Ez utóbbiak azonban csak autóval érkezhetnek, és a szűrés során sem szállhatnak ki autójukból.
Az előkészületek során rendkívüli elővigyázatossággal alakították ki a szűrőboxokat, és arra is ügyeltek, hogy azoknál, akiknek a gyorsteszt eredménye pozitív lesz, elkülönítve, a helyszínen felállított laborban a szükséges PCR-tesztet is elvégezzék.

Online regisztráció után

Az új “tesztutca” üzembe állításával napi 15 ezerre növelhető Bécsben a tesztelési kapacitás – hangsúlyozta Michael Ludwig bécsi polgármester. Mind a mostani, mind a két korábban, az Ernst-Happel Stadionban, illetve a Dunaszigeten kialakított létesítményben előzetes online regisztráció után egész nap várják az embereket.
Mindeközben nagy erőkkel folynak az előkészületek a bécsi tömeges tesztelésre is, amelyet december 4-e és 13-a között tartanak majd három helyszínen a hadsereg támogató közreműködésével.
Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig egy hétfői sajtótájékoztatón hívta fel újra a lakosság figyelmét a Stop Corona App minél szélesebb körű letöltésének szükségességére. Az általános és sokszor hangsúlyozott védelmi intézkedések – mint maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás -, valamint a tömeges tesztelés mellett e koronavírus-alkalmazás mobiltelefonokra való letöltése jelentős segítség elsősorban a kontaktkutatás hatékonyabbá és gyorsabbá tételében.

Stop Corona App

Az alkalmazás egyfajta digitális naplóként működik, regisztrálja a bejelentéseket, és használóját azonnal figyelmezteti, amennyiben az tudtán kívül, akár boltban, akár a tömegközlekedésen egy méteren belül igazolt koronavírus fertőzött és az alkalmazást szintén használó ember közelébe került.
A miniszter bejelentette, hogy most folyik a környező országokkal a különböző alkalmazások harmonizálása, és december 14-étől már határokon átívelő adatokat kaphatnak az applikáció segítségével, amely adatvédelmi szempontból is megfelel az uniós követelményeknek. “Érdemes harminc másodpercet áldozni az életünkből a letöltésre, hisz ezzel a magunk és mások biztonságérzetét fokozhatjuk, mi több, alkalomadtán életeket is menthetünk” – tette hozzá Anschober.
Az alkalmazást eddig több mint egymillióan töltötték le Ausztriában.

Ausztria tehát ismét feladta a leckét a magyar védekezést irányítóknak, különösen Orbán Viktornak, aki végre elkezdhetne dolgozni a kommunikációs kormányzás helyett.

 Covidnaplónk

Bécs

Egy hozzászólás itt: “Újra villantott Bécs, Orbán “teszt-laborja”

  • Avatar
    2020.12.01 - 06:10
    Közvetlen hivatkozás

    Ha a puhos nem lopta volna ki meg a Buddha koldokebol is a gyemantot, akkor most lenne penze az ilyen es ehhez hasonlo intezkedesek bevezetesere. Lenne eleg megbizhato teszt, az emberek betartanak a 2 m-es tavolsagtartast, es ha minel tobb ember alkalmazna az uj app-ot. Mi mar 4 honapja alkalmazzuk, es kivaloan mukodik! Viszont mar nincs is covid az orszagban, ahol lakom. (az utolso 18 fo aki egyszerre betegedett meg, az Ukrajnabol importalt halfeldolgozo szakmunkas volt, es a kotelezo karanten alatt tort ki rajtuk a betegseg).

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük