Ukrajna megtagadta a beutazási engedélyt a magyar államtitkártól

Szeptember 3-án hivatalosan is átadták a pedagógusoknak és a gyerekeknek a belülről teljesen megújult Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolát. A teljes egészében a magyar állam által finanszírozott beruházás átadási ünnepségére meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt.

Az államtitkár természetesen nem esett kétségbe, péntek reggel már az M1 élő adásában mondta fel a leckét.

Potápi Árpád János elmondta, “négy ütemben zajlik a fejlesztés 2017-től, és az első ütemben elvégzett munkák, amelyek elsősorban középiskolákat érintenek, most fejeződnek be. Két intézményt már átadtak, és hamarosan még kettőben befejeződnek a munkák.”

A programra több mint 12 milliárd forintot fordít a kormány

Szólt arról is, hogy több mint húszezer diák tanul magyar iskolában Kárpátalján. A magyarajkú gyermekek száma ennél magasabb – fűzte hozzá.

De térjünk vissza Kárpátaljára

A karpataljalap.net megírta, hogy Az 1946-ban létrejött ungvári magyar középiskolában jelenleg 551 tanulót oktatnak, 12 elemi, 9 általános iskolai és két középiskolai osztályban, az oktatói feladatokat 49 pedagógus látja el. Az átadóünnepségen

Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki megjegyezte:

„Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alaklomra, de sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra”

– magyarázta el a helyzetet a magyar diplomata, majd tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jókívánságait.

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke bejelentette, hogy megérkezett a támogatás Magyarországról a bázisiskola-program folytatására, amelynek köszönhetően hamarosan szinte minden jelentős magyar iskola megújul vidékünkön. Rossz hírnek nevezte, hogy sajnos az ukrán–magyar kapcsolatok a remények ellenére nem javulnak. Ennek tudható be, hogy ma nem érkezhetett meg Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki nemzetpolitikai államtitkárként felügyeli ezt a programot.

Brenzovics László hangsúlyozta, hogy az iskolafelújítások nem csak a kárpátaljai magyarságnak jók, hanem Ukrajnának is, részben leveszi az ukrán államról a feladatot, másrészt jelentős adóbevétel is képződik ebből.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatásért felelős szakbizottságának az elnöke örömének adott hangot az elkészült felújítás láttán, mert mint fogalmazott, pontosan tudja, hogy a megye költségvetéséből mennyi jut iskolák felújítására, és abból milyen nehéz bármit is kiharcolni. Ennek ékes példája az ungvári magyar középiskola új szárnyának a 90-es évek elején elkezdett építése, amit csak 2008-ban sikerült Brenzovics Lászlónak, a megyei tanács akkori alelnökének köszönhetően befejezni.

A KMPSZ elnök asszonya a támogatókkal szembeni barátságtalan lépés kapcsán megjegyezte

„Ukrajnából, ha a cél Európa, akkor az út Magyarországon keresztül vezet… Ezt az utat pedig nem szabad barikádokkal elzárni, hanem átjárhatóvá kell tenni. Reméljük, a választások után sok lehetőség nyílik majd számunkra is.”

Forrás: MTI/karpataljalap.net

Fucsovics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük