Connect with us

Blogbazár

Ungvári Krisztián megfenyegetése kapcsán – A történelmi tényfeltárás „jutalma”

Megosztás

Gábor György vallásfilozófus, szokásához híven a legújabb belpolitikai botrányt, Ungvári Krisztián történész megfenyegetését is filozófiatörténeti összefüggések szerint ítéli meg.

Gábor György: kísérletet teszek arra, hogy megértessem, miért vált méltatlanná az államfői pozícióra Sulyok Tamás
Megosztás

Ungvári Krisztián esete a megfenyegetéssel: Szűkebb szakmámnak, az összehasonlító vallástudománynak a klasszikusa James George Frazer antropológus, az összehasonlító vallástörténet kimagasló alakja. Legismertebb munkája az Aranyág (The Golden Bough), amely a világ számtalan, egymástól eltérő mágikus és vallásos hitvilágának hasonlóságait tárja fel.

Jáde Császár

Frazer gyűjtéseiből vált ismertté az a távol-keleti mitikus elbeszélés, amely arról számol be, hogy Jáde császár (az első istenek egyike, a Legnagyobb uralkodó, Mennyei Nagyatya stb.) azt üzente a földre az embereknek, hogy amikor megöregednek, vessék le régi bőrüket, s öltsenek újat helyette, a kígyók pedig haljanak meg. Ám amikor a kígyók értesültek az üzenetről, megfenyegették Jáde hírnökét, hogy agyonmarják, ha nem cseréli meg az üzenetet úgy, hogy az emberek haljanak meg, és a kígyók vessék le a régi bőrüket, hogy aztán azt újra cserélhessék.

Mindez most azért jutott az eszembe,

mert olvasom, hogy megfenyegették Ungváry Krisztiánt a minap publikált feltáró munkája miatt, amely közelről érintette a hatalom egyik agyondédelgetett kegyencét. Ebben nincs sok újdonság, már az ókorban is megfenyegették azokat a történeti írókat, akik nem fogadták el a kegyvesztetté vált uralkodók törlését az emlékezetből (damnatio memoriae), s az új hatalom számára elfogadhatatlan módon továbbra is beszámoltak az emlékezetből kitörölni szándékozott személyek tetteiről, cselekedeteiről. De ne menjünk ilyen messzire, elvégre történészeket Sztálin, Rákosi vagy Kádár alatt is éppen úgy szokás volt megfenyegetni, mondjuk Aron Jakovievics Gurevicstől Mályusz Eleméren át Szabó Miklósig (igen hosszú a névsor), ha nem azt olvasták ki a dokumentumokból, ami a hatalomnak kedvesen csengett.
Visszatérve a távol-keleti mítoszra, Frazernek ismét igazat adhatunk, hiszen a mitologémák változatlanok: a bőrüket újra és újra átvedlő kígyók érvkészletének ma is a megfenyegetés a legbeváltabb eszköze.

Ezeket olvasta már?

ungvári

Szerző