Ungváry Krisztián: ha Dobrev Klára lennék és hatalomra szeretnék jutni, biztos Márki-Zay Péterre szavaznék

Sajnos sokan nem értik az előválasztás igazi tétjét. Ez nem arról szól, hogy az ellenzék győzelme esetén kié lesz a politikai hatalom. Ez a kérdés ugyanis gyakorlatilag már az előválasztás első fordulójával eldőlt: azé a párté, amelyik a legnagyobb frakciót adja és amely emellett a legkönnyebben talál közös nevezőt a többi leendő kormánypárti frakciók többségével.

Ez pedig a DK a szocik és (furcsa módon) a Jobbik lesz.

Ezzel szemben Márki-Zaynak még csak frakciója sem lesz, hiába kerülhetne a miniszterelnöki székbe – jó eséllyel legfeljebb a Momentum támogatja majd.

Az előválasztás valójában nem szól másról mint arról, hogy az ellenzék többségét adó baloldali szavazók kívánnak-e valamilyen politikai ajánlatot tenni azoknak, akiket volt fideszesként kell meggyőzniük és megnyerniük. Csak baloldali szavazatokkal sem 2010-ben, sem 2014-ben, sem 2018-ban nem lehetett választást nyerni. Ráadásul a mostani előnytelen és torz választási rendszerben az ellenzék csak akkor nyerhet, ha tömegesen vonz be jobboldali szavazókat is.

Több mint biztosra kellene mennie, hiszen sejtheti, hogy Orbán Viktor minden választási csalást, ami csak lehetséges lesz, be fog vetni, hiszen konkrétan saját és családja egzisztenciája, sőt szabadsága lehet a tét.

Jobboldali szavazók megszólítása viszont nem fog menni baloldali jelölttel

Magam is úgy gondolom, hogy Dobrev Klára felkészült és okos politikus – bár politikája és személye egy “külön világ” – hogy udvariasan fejezzem ki magam. Hiába gondolják azonban sokan őt az okosabbnak és felkészültebbnek, mindez mit sem ér ha azok nincsenek megszólítva, akik sem a Fideszből, sem a Gyurcsány-kormányból nem kérnek.

Teljesen mindegy, hogy mit gondolunk Márki-Zay egyes kijelentéseiről, gyermeknevelési elveiről, stb. stb. Még ha nyerne, akkor sem biztos hogy ő lesz a miniszterelnök hosszú távon, de ha ő is lenne, akkor sem áll majd módjában azokat az elképzeléseit végrehajtani, amelyhez nem szerzi meg a baloldali pártok támogatását.

A DK törzsszavazóinak ez nyilván érzelmi kérdés és majd le fognak szavazni a fideszes trollokkal karöltve Dobrev Klárára

Lelkük rajta, ha a Fidesz hasznos idiótáiként épp ők akadályozzák meg Dobrev Klára politikai hatalomra jutását. Azok azonban, akiknek az ő politikája tényleg fontos, ha kicsit is józanul mérlegelnek, nem tehetnek mást mint MZP-re szavaznak.

Hozzáteszem: én nem örülök ennek. Nem tölt el örömmel, hogy az óbaloldal még most is ennyi szavazatot kapott. De inkább élek ezzel együtt, mint a NER aljasságai közepette.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Ungváry Krisztián: ha Dobrev Klára lennék és hatalomra szeretnék jutni, biztos Márki-Zay Péterre szavaznék

2 thoughts on “Ungváry Krisztián: ha Dobrev Klára lennék és hatalomra szeretnék jutni, biztos Márki-Zay Péterre szavaznék

  • 2021.10.10 at 22:19
    Permalink

    Kisse nyakatekert okoskodas, de akik orbanra szavaznanak, azok SOHA SEMMILYEN BALOLDALI, ELLENZEKI jeloltre NEM fognak szavazni, hivjak azt akar Dobrevnek, akar mzp-nek! Vegyek mar eszre az emberek, hogy Dobrev Klara NEM Gyurcsany Ferenc, es hogy a DK a valoban egyetlen, Europaban gondolkodo part – az osszes tobbi otthoni part meg 4 evekre akarja magat beharcolni a Parlamentbe, megelhetesi politikuskent! Ha mzp kerulne be miniszterelnokkent, nem lesz o mar raszoritva az ellenzeki partok tamogatasara, hanem egyszeruen beleul orban szekebe, es az OSSZES fideszes torvenyt megtartva a massziv fideszes tabor ra fog szavazni! Ha mzp lenne valami agyrem miatt az ME, akkor szo sem lehetne arrol, hogy az alapkatyvaszt lebontsak akar csak kisebb tobbseggel is, mint 50 % – es akkor IS minden marad a regiben! Szoval egy biztos: mzp-t SEMMILYEN modon nem lehet odaengedni a miniszterelnoki szekhez, mert akkor minden marad a regiben! Azert harcolhatott most ilyen ketsegbeesetten mzp a masodik forduloert, mert merget mernek ra venni, hogy mzp orban trojai falova: ha mzp kapna a szeket, akkor orban szepen elhuzhatna meg idoben nyugdijba, es nem lenne megtorlas semmilyen formaban sem! Es semmi masra nem vagyik orban, csak arra, hogy megussza a bortont a kiterjed pereputtyaval egyutt! Olyan szitu ez, mint ahogy annakidejen putyin menekulni hagyta a total alkesz es korrupt, valamint szarul (sehogyse) kormanyzo jelcint, mert megigerte neki, hogy szabadon eltavozhat, hogyha beulhet az elnoki szekbe! Itt most ugyanez folyik, magyar modra! Ezt azert az elemzoknek mar latnia kene – kar, hogy nem teszik!

  • 2021.10.11 at 08:47
    Permalink

    Szerintem… a Jobbik és a Momentum nélkül nincs orbánváltás. Szerintem a Jobbik és a Momentum szavazói és a volt fideszesek és bizonytalanok szívesebben szavaznak MZP-re, mint Dobrevre. Szerintem… minden szavazat kell majd jövőre, jobb, bal, közép, liberális, mindegyik! Szerintem… egyáltalán nem biztos, hogy ha nyer az ellenzék, MZP lesz a miniszterelnök, még ha vele is indulnak neki a választásnak. A kétkedőknek, az MZP elleneseknek érdemes utánanézni, hogy mit tett Hódmezővásárhelyen az elmúlt években. Ennek dacára én Dobrevet sokkal alkalmasabb jelöltnek tartom, azért is, mert nem ragadtatja magát ostoba kijelentésekre, fogadkozásokra, támadásokra a szövetségeseivel szemben. Mellesleg: szerintem… Karácsony jól mérte fel a helyzetet: erős pozícióba hozott egy jobboldali jelöltet, ami mozgósíthatja a jobboldali, de nem fideszes választókat. Szerintem… senki sem tudhatja előre, hogyan alakulnak majd a dolgok. Reméljük a legjobbakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.