Ungváry Krisztián történész a Heti Világgazdaságnak adott interjújában többek között  az Orbán-rendszer jellemzőiről, a választási esélyekről beszélt. Ki a felelős?

Ungváry szerint a rendszerváltás során a pártállam saját maga bontotta  le önmagát, bevonva az ellenzékét az új alkotmányos keretek kidolgozásába:

- Hirdetés -

“Ma más a helyzet, az ellenzéket nem vonják be sem a kormányzásba, sem a mutyiba. Ezért a most hatalommal rendelkező félnek nem lesz érdeke, hogy olyan váltást vezényeljen le, amiből sértetlenül kerül ki. Kérdés, hogy az ország mai urai ki tudnak-e alkudni valamilyen egyezséget a fizikai biztonságukért cserébe, vagy mint Nicaraguában a Somoza-diktatúra bukásakor kénytelenek lesznek elmenekülni az országból, csak nem Floridába, hanem például Türkmenisztánba. “

 

A történész szerint az Orbán-rendszert a putyini berendezkedés szoft változataként lehet leírni:

“Egyelőre nincs szükség ellenzéki politikusok letartóztatására, de az alapelvek ugyanazok, a parlament egy kulissza, a parlamentarizmus és a demokrácia pedig színjáték, a hatalmon lévő, vezérelvű párt parlamenti képviselőit egyetlen személy választja ki, és ők aztán olyan homogénen szavaznak, mint az ötvenes évek óta soha a magyar történelemben. Mégsem maffiaállamnak nevezném, hiszen nem maffia szállta meg az országot, hanem az állam működik zártkörű részvénytársaságként.”

Meggyőződése, hogy a Fidesz uralma halálos védelmet hozott az átmenet, zavarosnak is mondható évei után:

“Ma az emberek zöme azt hiszi, hogy piacgazdaság nélkül is működik az ország, hogy nem Soros nevet a végén. Ez pedig hatalmas tévedés, az államkapitalista megoldásokkal szemben mindig a piac fog nyerni. És a szegény, kiszolgáltatott magyar ember, aki az ellenkezőjében hitt, ugyanúgy rá fog fizetni, ahogy 2008-ban. Csak azt remélem, hogy ekkor majd nem a piacgazdaságon fogja leverni a csalódottságát, hanem azokon, akik megvezették.”

Úgy véli, a magyar belpolitika külföldről determinált. Gyurcsány Ferenc alapvetően a 2008-as világgazdasági válság következményeibe bukott bele:

“Most a nullához közelítő kamatszint környékén nagy a kormány mozgástere, de amikor már nem lesz fenntartható például a rezsicsökkentés, bajba kerülhet.”  … “Azt most nem lehet megmondani, melyik lesz a váltópárt.” … “Az, hogy most nincs ellenfele a Fidesznek, gyorsan változhat.”

[mnky_ads id=”4666″][mnky_ads id=”4670″]

Az Orbán-rendszer akár örökké is tarthat

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét