Uniós programok a fiatalok foglalkoztatásáért

A járvány miatt rengetegen veszítették el a munkájukat, és a fiatalkori munkanélküliség továbbra is az egyik legfőbb probléma az Európai Unióban.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett tagállami korlátozások hatással voltak a fiatalok lehetőségeire is. A Nemzetközi Munkaügyi szervezet szerint a világjárvány aránytalanul nagy és súlyos hatással van a fiatalok foglalkoztatására, akiknek nemcsak az oktatásuk, vagy a képzésük maradt félbe sok esetben, de a belépésük a munkaerőpiacra is sokkal nehezebb mint azelőtt.

A foglalkoztatottság növelése a koronavírus idején

A világjárvány előtt az EU-ban a 15–24 év közöttiek körében a munkanélküliségi ráta a 2013. évi 24,4%-ról 14,9%-ra csökkent, a vírus miatt már 2020 áprilisára 15,7%-ig emelkedett.

A Bizottság idei nyári gazdasági előrejelzése szerint az EU gazdasága 8,3%-kal zsugorodik 2020-ban, a 2020. évi recesszió előreláthatólag jóval súlyosabb lesz, mint amire számítottunk. Azért, hogy ellensúlyozza ennek negatív hatását a fiatalokra, az Európai Bizottság új javaslattal állt elő: Ifjúsági foglalkoztatási támogatás – Híd a munkahelyekhez a következő generáció számára.

Az Európai Bizottság járvány okozta gazdasági recesszió kezelésére kidolgozott tervének középpontjában is a jövő generáció áll. A tagállamoknak mintegy 22 milliárd eurót kéne fordítaniuk a fiatalok foglalkoztatására. A Parlament is úgy gondolja, hogy növelni kell az uniós források mértékét, hogy az EU valóban kezelni tudja a válságot. Az EP és a többi uniós intézmény a 2021-2027 közötti hosszú távú költségvetésről szóló tárgyalások keretében egyeztetnek a részletekről.

Mi az az ifjúsági garancia program?

A tagállamok 2013-ban a fiatalok foglalkoztatásának növeléséért hozták létre az ifjúsági garanciát. Eszerint a tagországok vállalják, hogy gondoskodnak arról, hogy minden 25 éven aluli fiatal színvonalas állást kapjon, illetve továbbképzésben, gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesülhessen a munkahelye elvesztését vagy a tanulmányainak befejezését követő négy hónapon belül.

Az EU most az ifjúsági garanciaprogram megerősítésével a 15-29 év közöttiekről gondoskodna, külön figyelmet fordít az olyan kiszolgáltatott csoportokra, mint például a kisebbségek, vagy a fogyatékossággal élők, a vállalatok igényeit is számításba veszi a képzések során, és személyre szabott tanácsadást nyújt.

A Parlament a munkavállalásra vonatkozó uniós iránymutatásokról szóló júliusi állásfoglalásában arra kérte a Bizottságot, vizsgálja felül a jelenlegi szabályokat, és igazítsa azokat a Covid19 miatt megváltozott helyzethez. A képviselők hangsúlyozták, hogy a fiatalkori munkanélküliséget kiemelt területként kell kezelni.

Azért, hogy az ifjúsági garancia program vállalásai megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkezzenek, az EU létrehozta az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést.

A képviselők júliusban megszavazták, hogy a kezdeményezés 145 millió euróra emelkedjen 2020-ban.

Forrás: Európai Parlament

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük