Frissítve! Uniós támogatások – politikai szempontok helyett, programok alapján

A novemberben hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottság növelni kívánja a települések által közvetlenül elérhető forrásokat, amelyeket nem politikai alapon, hanem programok alapján fognak szétosztani – számolt be csütörtöki brüsszeli találkozóiról Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt.

Küzdelem az éghajlatváltozás ellen

Karácsony elmondta, hogy többek között Frans Timmermansszal, a brüsszeli testület klímavédelemért felelős leendő alelnökével is tárgyalt, akit biztosított arról, hogy Budapest a helyhatósági választás után az eddiginél jobban ki fogja venni a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemből.

Hangsúlyozta, hogy a magyar fővárosnak magabiztosabb célokat kellene kitűznie, fejlesztenie kellene a tiszta energiaforrásokat, azonban jelenleg – véleménye szerint – valójában az ellenkező irányban sodródik.

Az önkormányzati szint sokszor jobb partner, mint a kormányzati

Karácsony Gergely megjegyezte, az elmúlt öt évben Zugló nagy erőfeszítéseket tett a közvetlenül pályázható közösségi források kihasználása érdekében. Jelenleg kilenc ilyen projekt zajlik a kerületben, ám -ezeket a lehetőségeket jelentős mértékben bővíteni kellene. Már csak a szubszidiaritás elve miatt is, minthogy az önkormányzati szint sok területen jobb partner, mint a kormányzati.

Beszélt emellett a lakhatási válság megoldásának fontosságáról is. Mint mondta, Budapesten különösen súlyos probléma az ingatlanárak emelkedése, ezért bérlakás-építési programra van szükség, ami egyúttal a gazdaság számára is előnyös lenne. Hozzátette, ezzel párhuzamosan az energiahatékonyságot is javítani kellene, egyrészt a kibocsátás-csökkentés, másrészt a fűtésszámlák leszorítása érdekében.

Ha keressük a kapcsolatot, sok ajtó megnyílik

Karácsony Gergely találkozott a munkahelyteremtésért felelős uniós biztosnak jelölt Nicolas Schmittel, valamint Karl-Heinz Lambertz-szel, a Régiók Bizottságának elnökével, Szergej Sztanisevvel, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnökével, Iratxe García Pérezzel, a szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) frakció vezetőjével, illetve az Eurocities nevű szervezet főtitkárával.

A Párbeszéd politikusa úgy vélekedett, hogy látogatásának egyik tanulsága, hogy ha az ember keresi a kapcsolatot a döntéshozókkal, akkor fontos ajtók megnyílnak, csak kopogtatni kell. Végezetül hozzátette, az európai értékeket jobban hangsúlyozó városvezetést kívánna megvalósítani Budapesten.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük