Néhány tipp azoknak akik unják már  karácsonyi menü szentháromságát: a halászlé, töltött káposzta bejgli.



Leves

Első hallásra talán durván hangzik, de higgyék el nem igazán elvetemült ötlet, a céklaleves a karácsonyi asztalon.

céklaleves

Hozzávalók:

3 közepes fej cékla
5 szál újhagyma (vagy 1 közepes fej vöröshagyma)
olívaolaj, 1,5 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé
fél citrom leve, 2 evőkanál tejföl + díszítéshez
só, bors,1 csokor petrezselyem
2 keményre főtt tojás a tálaláshoz

Szakács tanács: Variálhatjuk fűszerekkel is – gyömbérrel, tormával, római köménnyel

Elkészítés

Egy lábasban kevés olívaolajon alacsony lángon kezdjük el párolni a felkarikázott újhagymát (vagy felaprított vöröshagymát). Amikor már üveges, adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott céklát, forgassuk és dinszteljük 3-4 percig, majd öntsük fel az alaplevünkkel. Főzzük 10-15 percig, amíg a cékla megpuhul, majd tegyük turmixgépbe a levest, és turmixoljuk selymesre. Facsarjuk hozzá fél citrom levét, adjunk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy utolsót keverjünk rajta a turmixgéppel!

Közben a felaprított petrezselymet tejföllel keverjük ki.
A levest tányérokba szedjük, a petrezselymes tejföllel és a felkockázott főtt tojásokkal tálaljuk.

Főfogás

ebben az ételben  szinte minden olyan alkotóelem benne van ami a karácsony othhonos illatát árasztja, és mégsem a szokványos finom, de  vajuk be már kicsit talán uncsi töltött káposzta díszeleg a karácsonyi asztalon.Legyen az idei karácsony sztárja az Áfonyás-diós töltött csirkemell zelleres krumplipürével

diós csirkemell

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé
10 dkg aszalt vörös áfonya, 5 dkg méz, 10 dkg dió
5 dkg vaj, 2 ág friss kakukkfű, 4 cl konyak, sóbors             A körethez:
20 dkg burgonya, 20 dkg zellergumó, kevés vaj és főzőtejszín, só, fehérbors

Elkészítés:

A csirkemellet kétféleképpen is tölthetjük. Vagy zsebet vágunk a filébe, vagy nagyobb, vékony szeleteket vágunk, amihez egy klopfoló segítségét is hívhatjuk, a tölteléket a szeletek közepére helyezzük, majd feltekerjük roládnak, végeit pedig megtűzzük, vagy kötözzük.

A töltelékhez egy vágódeszkán felaprítjuk az aszalt vörös áfonyát. A diót durvára vágjuk, egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A kakukkfű leveleit lecsipkedjük az ágról, és egy nagyobb keverőtálba szórjuk. Szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés konyakkal bolondítjuk meg. Majd mézet csurgatunk hozzá, legvégül pedig az aprított diót és áfonyát is alaposan belekeverjük.

Az így elkészült tölteléket a csirkemellbe töltjük. A csirkemellet egy forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán kb. 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd tepsibe tesszük, és 20 perc alatt közepesen meleg sütőben megsütjük.
A körethez a megtisztított krumplit és zellert sós vízben puhára főzzük, vajjal és főzőtjszínnel pürésítjük, fehérborssal ízesítjük.
A töltött csirkemelleket szeletelve tálaljuk a frissen elkészült zellerpürével.


Szakács tanács Természetesen ezt az ételt is a családunk ízlésére szabhatjuk. A csirkemellet tölthetjük sajtkrémmel bazsalikomosan, vörösboros aszalt szilvával, de a püré is készülhet fehérrépával, brokkolival, sütőtökkel. Alakítsuk ízlésünk szerint, de a fenti recept mindent visz!

Desszert

Na jó de mi legyen a bejgli helyett? Lássunk egy első ránézésre talán szokatlan, de ínycsiklandó finomságot, a Mangó-hibiszkuszvirág zselét, ami még édesebbé varázsolja a karácsonyi hangulatot.

Hozzávalók:

1 csomag zselatinlap
2 evőkanál kristálycukor
1 lime vagy citrom kifacsart leve
1 nagyobb mangó pürésítve
2 evőkanál hibiszkuszvirág (bioboltokban, teaszaküzletekben kapható)

Elkészítés:

A zselédesszerthez 2 különböző zselét készítünk, ezeket fogjuk rétegezni.
A zselatincsomag tartalmát megfelezzük, a lapokat 2 adagban hideg vízbe áztatjuk.
A hibiszkuszvirágot 3 dl forrásban lévő vízbe szórjuk, kb. 2 percig hagyjuk forrni, majd további 6-8 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Az így kapott csodás, mélypiros-bordó teát 1 evőkanál cukorral édesítjük. A korábban hideg vízbe áztatott zselatinlapok felét kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg hibiszkuszteában.

Egy mangót meghámozunk, a magról lefejtjük a húst, és egy turmix segítségével lepürésítjük. Szükség esetén kevés cukorral édesítjük, és lime levet csurgatunk hozzá – ez utóbbi abban is segít, hogy a mangópüré ne barnuljon meg. A hideg vízbe áztatott második adag zselatint kinyomkodjuk, majd összekeverjük a mangópürével, enyhén összemelegítjük, de nem szabad forralni.

Tetszés szerint poharakba rétegezzük az így kapott zseléalapokat. Célszerű a mangót alulra önteni, mert sűrűbb, és kb. 1/4 órára hűtőbe tenni, hogy kicsit megszilárduljon, ekkor öntsük a tetejére a hibiszkuszzselé alapot, így biztosan nem fognak összekeveredni a rétegek.
Hűtőben kb. 2 óra dermedésre van szüksége. Frissítő, izgalmas, könnyen variálható desszert, ízesíthetjük, fűszerezhetjük, újév alkalmából esetleg tetszés szerinti alkoholos itallal bolondíthatjuk meg.

Szakács tanács: A család és a vendégek is örülnek, ha nem a szokásos száraz sütik kerülnek ilyenkor az asztalra.

Legyenek kalandra készek a konyhában is változtassunk néha a szokásos menükön, lehet, hogy először “pöszén néz” a család, de ahogy belekóstolnak elszáll a rossz kedv.

(Receptek és fotó: mindmegette.hu)

Na még néhány recept:  Adventi édességek otthon, gyorsan, olcsón

 

 



HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét