Upsz! A jogállamisági feltételről tovább vitáznak Brüsszelben, csak az Origonak nem szóltak róla? - Városi Kurír

Sorting by

×

Upsz! A jogállamisági feltételről tovább vitáznak Brüsszelben, csak az Origonak nem szóltak róla?

Továbbra is szerepel az EU-támogatások jogállamisági feltételekhez kötése abban a megállapodástervezetben, amelyről hétfő este fél tíz környékén ültek le tárgyalni a 27 tagállam vezetői.

Hirdetés

Az Origo akkor írta cikkét, amikor a felek tárgyalóasztalhoz ültek

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által benyújtott kompromisszumos tervezet kiszivárogtatott, a hvg.hu által is látott változata mindössze annyiban finomít az Orbán által elutasított feltételrendszeren, hogy egy új bekezdésben igyekeznek biztosítani: a jogállamisági eljárás az

“objektivitás, a diszkrimációmentesség, a tagállamok közötti egyenlő elbírálás tiszteletben tartása mellett zajlik, egy nem elfogult, tényeken alapuló megközelítéssel”.

A megállapodás-tervezet az objektivitásra törekvést több pontban is hangsúlyozza, ám – ellentétben Orbán Viktor elvárásaival – szabad szemmel láthatóan

nem került ki a tervezetből az a mechanizmus, amellyel az uniós pénzekkel való visszaéléseket kívánják megakadályozni.

Azt persze legfeljebb sejteni lehet, hogy a megállapodás végleges változatában benne marad-e ez a rendszer, hiszen a tárgyalások még cikkünk megjelenése idején is – immár negyedik napja – zajlanak.

Ehhez képest az Origo

gyakorlatilag akkor, amikor a negyedik nap estéjén megkezdődött a plenáris egyeztetés (vacsora) a huszonhetek állam- és kormányfői között, már arról írt, hogy

“Brüsszelben megszületett a megállapodás, Orbán Viktor elérte, amit akart”.

Az MTI által is szemlézett cikkből ugyan nem derül ki, mi a forrása, ki a szerzője és mire hivatkozik,

ám jó eséllyel arra a délutáni egyeztetésre gondolt, amelyen a lengyel, a magyar, a dán, a holland, a francia, a német, a luxemburgi és a lett vezető vett részt, és amelynek a témája a jogállamisági kritériumrendszer volt.

Az Origo úgy értesült, ezen Angela Merkel német kancellár “ígéretet tett arra”, hogy még a féléves német elnökség idején – vagyis az év végéig – lezárják a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben. (A múlt héten elfogadott országgyűlési határozat azt szabta Orbánnak, hogy az uniós költségvetés, illetve a hozzácsapott helyreállítási alap elfogadásához szabja feltételül az eljárás lezárását.)

A Politico ugyanakkor arról ír,

értesülései szerint megállapodás született a jogállamisági kritériumokkal kapcsolatban – az nem derült ki, miben is állapodtak meg.

Az Origo-cikk megjelenése után Varga Judit Facebook-oldalán is a megállapodást ünnepelte, itt azt emelte ki, hogy Magyarország az eredeti tervezethez képest 3 milliárd euróval többet kap a közösből, mint az eredeti tervezet szerint.

Az uniós költségvetés keretösszegeinek és szabályainak elfogadása egyhangú döntést igényel, a résztvevők esti nyilatkozatai szerint ez már közel van.

Ebben része lehet annak is, hogy Michel több területen engedményeket adott a “fukar négyekként ” emlegetett országokna, a hollandok esetében például azzal, hogy a tagállami vámbevételek nagyobb hányada maradhat az országoknál (25 százalék, míg az eredeti tervben 20 százalék szerepelt).

VIA HVG

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.