Connect with us

Voks 2024

Upsz! Egyetlen mandátummal vezet a Fidesz az ellenzék előtt az EP-versenyfutásban

Orbán Viktor megszakítva ökölbeszorult nyaralását, Angliába repül
Megosztás

A 21 magyarországi EP-mandátum várható sorsát elemezte május 15-i becslésében a http://kozvelemeny.org oldalt és a Vox Populi választási kalauzt üzemeltető Tóka Gábor politológus, a Közép-Európai Egyetem kutatóprofesszora – összegezte a Gulyáságyú Média.

Tóka módszere:

az összes nyilvánossá vált kutatás szavazataránya alapján számítja ki, hogy melyik párt hány európai mandátumhoz jutna a választási rendszerünk által előírt számítás, vagyis a d’Hondt tábla alapján.

A kutatóprofesszor mindig belefoglalja számításába a legfrissebb közvélemény-kutatásokat is, így elég pontos képet kaphatunk az aktuális állásról. Ennek megfelelően május 15-i mandátumszámítása már tartalmazza a Závecz Research e heti, az RTL megbízásából készített kutatását, mely szerint 15 százalékponton belül van a Fidesz és a Tisza Párt támogatottságának különbsége. Fontos hozzátenni, hogy már a szavazatarányok kis változása is hozhat változást a mandátumszámokban.

Fidesz: eddig mínusz kettő

A nagyjából egy hónappal az EP-választások előtti állás szerint a Fidesz két európai parlamenti mandátumot veszítene a legutóbbi európai választásokon szerzett mandátumszámához képest, azaz

13 helyett csak 11-et kapna, ha most rendeznék a választást.

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette:

47% a valószínűsége, hogy a Fidesz-KDNP lista tíz, vagy annál is kevesebb mandátumot szerez.

TISZA-dagály

A Magyar Péter-féle TISZA Párt mandátumszámban is feljött a második helyre, a modell szerint 5 EP-képviselője lenne.

A listasorrendet figyelembe véve ez Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter és Gerzsenyi Gabriella képviselői helyét vetíti előre. (A listavezető Magyar Péter korábban jelezte, hogy nem készül beülni az Európai Parlamentbe.)

A most átlag 22%-os szavazatarányra várt TISZA Párt legvalószínűbb mandátumszáma egyelőre öt, ám már 45% esélyük van hat vagy több európai parlamenti mandátum megszerzésére.

DK + MSZP + Párbeszéd = DK

A Demokratikus Koalíció zászlaja alatt gyülekező baloldali ellenzék, azaz a Gyurcsány-párt szocialistákkal és a Párbeszéddel közös listája

pillanatnyilag 4 mandátumot érne, azaz ugyanannyit, amennyit legutóbb a DK egyedül ért el.

Ennek megfelelően csak DK-sok (Dobrev Klára, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Rónai Sándor) nyernének mandátumot a közös listáról, az ötödik MSZP-s Tüttő Kata és a hetedik, párbeszédes Barabás Richárd jelen állás szerint nem.

Friss híreink!

Szerző