Üptre foglaljuk a szálláshelyeket a "tavaszoláshoz" - jogos az optimizmus, vagy....? - Városi Kurír

Sorting by

×

Üptre foglaljuk a szálláshelyeket a “tavaszoláshoz” – jogos az optimizmus, vagy….?

Úgy tűnik, a magyarok sokasága úgy gondolja, hogy Húsvétkor már nyugodtan mehet “tavaszolni”, hiszen a bezúduló vakcinamennyiség, amit a kormány hangoztat, addigra beadásra kerül, a veszélyhelyzet egy csapásra a múlté és minden olyan lesz, mint a pandémia előtt volt. Egy kicsit elhamarkodottnak tűnik ez a “narancssárga köd”?

Hirdetés

Ahogy közeledik a húsvét, úgy emelkedik a leadott foglalások száma is

Januárban 100 ezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma pedig 33 százalékos növekedést mutat.

Áprilisra 518 ezer – ennek mintegy harmada a tavaszi szünetre szól -, májusra meg eddig 625 ezer vendégéjszakát foglaltak le belföldre, ez 11 százalékkal több mint tavaly ugyanebben a hónapban.

A SZÉP Kártyára tavaly közel 20 százalékkal többet utaltak a munkaadók: év végére a feltöltések mértéke megközelítette a 300 milliárd forintot, amelynek nagy részét a turizmusban költik majd el a kártyabirtokosok, így a turisztikai szolgáltatók erős forgalomra készülnek.

“A tavalyi trendeket figyelembe véve jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat”

– áll a közleményben.

“Tavaszolni” akár az életünk árán is?

Személyes példám: 02.19-én kaptam meg az első oltást, a másodikra 03.12-re kaptam a “behívót”. Az orvos, akivel a vakcinabeadás előtt átbeszéltük a várhatókat elmondta, hogy védettséget a második szuri után 3 héttel jelent az oltás, de azt ne úgy képzeljem, hogy eldobok maszkot, józan észt és belevetem magam a pandémia előtt megszokott életembe. Vagyis a maszkhasználat, a távolságtartás, a fertőtlenítés továbbra is az életem része kell, hogy maradjon, előreláthatólag addig, amíg a lakosság 60%-a végig nem ment a leírt procedúrán.

Ezzel egybecseng Zacher doktor keddi megszólalása is, miszerint

“Előttünk lebeghet Izrael példája, ahol már a lakosság több mint hatvan százalékát beoltották, ennek köszönhetően pedig nyitnak

– fogalmazott. A főorvos szerint fontos, hogy emelkedjen az oltási hajlandóság, mert

ha elegen oltják be magukat, akkora őszre visszakaphatjuk a régi életünket.

Zacher szerint el kell érni a lakosságnál egy 60-65 százalékos átoltottságot, ami az egész emberiségre nézve 3,5-4 milliárd embert jelent.

A toxikológus szerint fontos, hogy a koronavírus-járvány az influenzához hasonló betegséggé alakuljon át, amivel megtanulunk együtt élni.

Mindennek fényében….

Óriási felelőtlenségnek gondolom, hogy a húsvéti ünnep alkalmából sokan érzik úgy, hogy a “nyúl megvéd” és ennek jegyében az elmúlt közel egy év bezártsága után kitörni készülnek, szálláshelyeket foglalnak.

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ami arra figyelmeztet, hogy

a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is.

A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos.

Ön szerint?

Daniel Asor

 

Asor rabbi

Hirdetés
átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.