Ursula von der Leyen, neve említése nélkül ugyan, de ismét „lepofozta” Orbánt

Nagy ívű évértékelő beszédet tartott Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke. A  meglehetősen hosszú szűzbeszédben az unió és a világ szinte valamennyi fontos problémáját érintette. Mondandója végén kitért a jogállamiság kérdésére  is. 

Az uniós büdzsé védelmében

Von der Leyen közölte, hogy a Bizottság a hónap vége előtt bemutatja első éves jogállami jelentését, amely valamennyi tagállamra kiterjed.

„Ez egy megelőző eszköz a kihívások korai beazonosítása és megoldások keresése céljából” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az éves jelentést kiindulópontnak szeretné az intézmények és a tagállamok vitája számára. Az elnök biztosítani kívánja az uniós büdzsé és az Új Generáció EU megvédését mindenféle korrupciótól, csalástól és összeférhetetlenségtől. „Ez nem lehet alku tárgya” – mondta.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a jogállam megsértése nem tolerálható. „Legyen szó az európai jog elsőbbségéről, a sajtószabadságról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről vagy aranyútlevelek értékesítéséről. Az európai értékek nem eladók” – szögezte le.

Gyűlöletbűncselekmény, gyűlöletbeszéd

Von der Leyen beszédének utolsó részében nagy teret szentelt a rasszizmus és a gyűlölet elleni fellépésnek. Jelezte, hogy az Európai Bizottság egy új rasszizmus elleni cselekvési tervet készül előterjeszteni, és ennek részeként javasolni fogja a bűncselekmények listájának kiterjesztését a gyűlöletbűncselekményekre és a gyűlöletbeszédre, függetlenül attól, hogy faji, vallási, nemi vagy szexuális természetűek azok.

Az elnök jelezte, hogy a Bizottság hamarosan kinevezi az első rasszizmus elleni koordinátori posztot, hogy a témának legyen külön felelőse.

Arra is fogadalmat tett, hogy nem fog nyugodni addig, amíg létre nem jön az „egyenlőség közössége” az EU-n belül. „Egy olyan közösség, amelyben mindenki lehet önmaga és azt szeretheti, akit akar, anélkül, hogy ezért retorziókkal vagy hátrányos megkülönböztetéssel kelljen szembenéznie. Mert önmagadnak lenni az nem a te ideológiád kérdése, hanem az identitásod. Amit senki sem vehet el tőled” – hangsúlyozta. Lengyelországra célozva leszögezte, hogy az LMBTI mentes övezetek humánummentes övezetek és „nincs helyük az Unióban”.

Bejelentette, hogy a Bizottság hamarosan benyújtja az LMBTI-személyek jogainak megerősítését szolgáló stratégiát.

Ennek részeként a Bizottság elnöke a családi kötelékek EU-n belüli kölcsönös elismerését fogja szorgalmazni. „Ha szülő vagy egy országban, akkor szülő vagy egy másik országban is”

Ursula von der Leyen beszédének többi most nem ismertetett része sem volt NER-kompatibilisnek nevezhető, még a legnagyobb jóindulattal sem. Így azután adódik a kérdés, hogy mennyiben volt igaza a magyar miniszterelnöknek, amikor egy napja arról beszélt, hogy „Európában jövője ma Közép-Európában épül.” 

Forrás

Ursula von der Leyen

 

One thought on “Ursula von der Leyen, neve említése nélkül ugyan, de ismét „lepofozta” Orbánt

  • 2020.09.18 at 17:15
    Permalink

    Az agyában keresztbe állt a-: vezérhangya!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest