USA nagykövet: ezért nem kapott a magyar kormány meghívást a demokráciacsúcsra

Egy hete lett nyilvános, hogy az Orbán-kormány nem kívánatos a demokráciacsúcson, amelyet az Egyesült Államok rendez március cikkünk megjelenésekor. A döntést a felek különböző okkal indokolták, a lényeg: erre az útra nem repült a magyar „air force” egyik gépe sem.

Szempont 1.

A hírt először megíró Foreign Policy külügyi szaklap azt írja a 24.hu szemléje alapján, hogy

a két NATO-tag meghívásának elmulasztása, amelynek tényét három amerikai tisztviselő is megerősítette, a törökországi és magyarországi demokrácia visszaesésével kapcsolatos növekvő aggodalmat tükrözi.

Szempont 2.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy a Fehér Ház nem hívta meg Magyarország kormányát a március végén tartandó demokrácia-csúcstalálkozóra. A nagykövetség szóvivője azt mondta:

az eseményen résztvevő 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg.

Hozzátette,

Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra, további információkért forduljanak Orbán Viktor kabinetjéhez.

Szempont 3.

A magyar kormány külügye egy nap csúszással jött rá véleményére:

Joe Biden nem szokta meghívni Donald Trump barátait. Magyarország sem a háború, sem a migráció, sem a gender ügyében nem ért egyet Biden elnök politikájával. Ezekben a kérdésekben Trump elnök úrral értünk egyet.

Szempont 5.

David Pressman, az USA magyarországi nagykövete szerdán néhány újságíróval találkozott, és ott szóba került az éppen Washingtonban zajló Demokrácia Csúcs, ahová a magyar kormányt nem hívták meg. Pressman szerint ez félreértés, a meghívás elmaradása nem függ össze a korábbi vagy a mostani elnökhöz fűződő barátsággal, hanem sokkal inkább azzal, hogy egy ország kormánya mennyire elkötelezett a demokratikus értékek iránt. Egy példát is említett, ami alapján megkérdőjelezhető a magyar kormány elköteleződése a demokratikus értékek mellett:

„A magyar kormány nemrégiben újra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, és ezzel a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2547 napja érvényben vannak Magyarországon, és ezalatt a kormány rendeleti úton hozhat törvényeket, a magyar parlament kikerülésével.”