A siker útja a vakcinák mixelése? – De azért maszkra fel!

Egy új tanulmány megerősíti, hogy az AstraZeneca-vakcina mRNS-alapú oltóanyaggal való keverése sokkal hatékonyabb immunválaszt vált ki, mintha valaki két dózis AstraZenecát kap. Ez lehet a siker útja?

Élesben tesztelték két vakcina keverését

A vizsgálat célja az volt, hogy a kutatók kiderítsék, milyen erős immunválasz alakul ki az oltottaknál két héttel a második dózis beadását követően – számolt beróla a MedicalXpress. Ezért tavasszal 216 embert immunizáltak. A vizsgálatban részt vevőket több csoportba osztották: volt, akik két adag AstraZeneca-oltást, mások két adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kaptak, míg egy csoport – az úgynevezett heterológ primer-boost vakcinázás (más néven „mix-and-match” vakcinázás) során – kilenc-tizenkét hét különbséggel mindkét oltóanyagbólegy-egy adagot. Egy kisebb csoport tagjainak két dózist adtak a Moderna oltóanyagából, és olyanok is voltak, akik az AstraZeneca- és a Moderna oltóanyagának kombinációját kapták.

„Megvizsgáltuk, hogy az oltottak szervezete mennyi koronavírus elleni antitestet termelt, és a semlegesítő antitestek mennyire bizonyultak hatékonynak, vagyis eredményesen képesek-e megvédeni egy sejtet a vírusfertőzéstől”

– magyarázta  a kutatás vezetője.

Ez történt!

Az ellenanyag-termelődés szintjének elemzéséből kiderült, hogy azoknál, akik az AstraZeneca vektoralapú vakcinája után másodikként a Pfizer-BioNTech mRNS-alapú vakcináját kapták – és akik két adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kaptak – lényegesen erősebb immunválasz alakult ki, mint azoknál, akiknek kétdózisnyi AstraZenecát adtak be. A kutatócsoport megállapította, hogy a vérben lévő ellenanyag szintje az első két csoport tagjainál körülbelül tízszer magasabb volt, mint azoknál, akik két dózis AstraZenecát kaptak.

De azért, maszkra fel!

A védőoltás önmagában nem állítja meg az új változatok megjelenését, sőt, elősegítheti azoknak a törzseknek a fejlődését, amelyek elkerülik a védelmüket – figyelmeztettek pénteken a kutatók. Azt mondták, hogy az embereknek maszkot kell viselniük, és más lépéseket kell tenniük a terjedés megakadályozása érdekében, amíg szinte mindenkit nem sikerül beoltani.
Eredményeik, amelyeket a Nature Scientific Reports publikáltak , alátámasztják az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja népszerűtlen döntését, miszerint még a teljesen oltott embereket is tanácsolják, hogy kezdjenek újra maszkot viselni a tartós vagy magas fertőzéses területeken.

Forrás: Házipatika / CNN

Kapcsolódó

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük